Nyheder

200 lastbiler vil lukke Danmark

200 lastbiler står lige nu klar til at lukke hele Danmark af. Chaufførerne vil de lukke alle færge- og grænse-overgange i håbet om at få gjort noget ved deres køre-hviletidsregler. Det siger talsmanden for de aktionerende chauffører i Frederikshavn, Per Tuesen, til TV/NEWS.

"Det handler om vores kørehviletid, og de bøder, vi får for det. Vi vil hellere end gerne overholde reglerne, og det gør vi også til dagligt, men vi får så mange bøder for ting, der ikke har noget med færdselssikkerheden at gøre og som slet ikke er realistisk," siger Per Tuesen.

Ifølge talsmanden koster en skrivefejl eller nogle få minutter, hvor man kører over tid, minimum 3000 kroner for chaufførerne og 6000 for vognmanden. Efter 3-4 fejl mister man kørekortet og dermed levebrødet, siger han. Planen er, at godstrafikken skal lammes totalt så der ikke er varer i butikkerne om få dage.

'Den eneste mulighed'

Ifølge Per Tuesen har chaufførerne uden held prøvet at forhandle med politikerne om køre-hviletidsregler i over et år. De mener, at de nuværende regler fører til store bøder for små forseelser, som ikke har noget at gøre med færdselsloven.

"Vi er tvunget til det. Vi kan ikke klare det psykiske arbejdspres, og vi ser dette som den eneste mulighed for at råbe politikerne op," siger Per Tuesen.

Lige nu er færgerne Stena Saga og Color Festival blokeret for lastbiltrafik i Frederikshavn og kan ikke komme af med gods. Men blokaderne breder sig rundt omkring i landet i løbet af dagen. Først til Hirtshals kl. 12, siden Grenaa kl. 14, mens grænsen ved Padborg bliver blokeret i aften kl. 20, efter TV 2's oplysninger.

Rødby - Øresund og Helsingør - Helsingborg bliver også blokeret løbet af dagen i dag, men tidspunkt ikke fastlagt.