Nyheder

Dronningen alene til gallamiddag

Dronning Margrethe indtog sin plads alene ved siden af den sydkoreanske præsident, Roh Moo-hyun, da præsidenten var vært ved en gallamiddag til aften i Seoul.

Bordplanen var lavet om i sidste øjeblik ved højbordet, så der ikke stod en tom stol, der hvor prins Henrik skulle have siddet. Prinsgemalen var endnu ikke rask nok til at deltage i det officielle program for statsbesøget i Sydkorea.

Der var sydkoreanske specialiteter som rå fisk, fermenteret kål og mælkegrød på menuen, som blev skyllet ned med franske vine. Både dronning Margrethe og præsidenten var på talerstolen, og mens en koreansk tolk oversatte, talte de begge om stærke bånd mellem de to lande.

"Den geografiske afstand mellem vore lande er stor, men på trods af det har vi udviklet tætte og tillidsfulde forbindelser baseret på et fælles ønske om frihed, fred og fremgang," sagde dronningen under sin tale. Hun gav også udtryk for, at hun efter to dage i landet var fascineret af kulturen.

Tætte bånd

Både dronning Margrethe og præsident Roh Moo-hyun håber, at båndene bliver endnu tættere efter statsbesøget gennem både kulturel udveksling og øget samarbejde i erhvervslivet.

Det historiske topmøde mellem præsident Roh Moo-hyun og den nordkoreanske præsident, Kim Jong Ill, som fandt sted i sidste uge, lå også begge statsoverhovederne på sinde.

Præsidenten takkede for den danske støtte i hans bestræbelser for fred, ligesom han benyttede lejligheden til at udtrykke sin beundring både for majestæten og det danske folk.

"Danmark er kendt for sin høje BNP, sit veludviklede velfærdssystem, sit stabile jobmarked, og for at sprede fred og velstand i verden ved at tage fat på emner som global opvarmning og udviklingsbistand," sagde præsidenten, og tilføjede:

"Det er ikke tilfældigt, at Danmark er et land, som mange andre lande gerne vil lære af.

Bendtsen med til fest

Rammerne om aftenens middag og taler var den spektakulære balsal i den koreanske præsidents residens, Blue House. Blandt de prominente gæster var erhvervsminister Bendt Bendtsen (K), formanden for Dansk Industri, Henning Dyremose, og den danske ambassadør i Sydkorea, Michael Sternberg.

Prins Henrik blev på grund af bronkitis på sit hotelværelse og gik dermed glip af både middag og taler. Håbet var, at prinsen ved at tage en stille mandag kunne være klar igen tirsdag, men hans tilstand var til aften lokal tid uændret, oplyser hoffets pressechef, Lis M. Frederiksen.

Derfor har prins Henrik nu efter samråd med regentparrets faste læge, Niels Dyre Skovgaard, der er med på rejsen, aflyst sin deltagelse i morgendagens program.

Her skulle prinsen blandt andet have holdt tale i forbindelse med et dansk erhvervsfremstød og have overrakt en eksportpris. De dele af programmet overtages af erhvervsminister Bendt Bendtsen (K).

Sygdommen betyder, at prins Henrik ligeledes må undvære regentparrets returmiddag for den sydkoreanske præsident i morgen aften.