Nyheder

To danske soldater dræbt i Helmand

To danske konstabler fra Den Kongelige Livgarde blev aftes dræbt i kamp mod Taleban i Upper Gereshk Valley i Hel-mand i det sydlige Afghanistan. Det oplyser Hærens Operative Kommando.

De to dræbte er den 24-årige Mikkel Keil Sørensen og den 22-årige Thorbjørn Ole Reese, der begge tilhørte den lette opklaringssektion i det mekaniserede infanterikompagni.

Ifølge de foreløbige oplysninger angreb Taleban flere gange de danske stillinger. Kamphandlingerne brød ud ved 19-tiden og varede et par timer.

Under kampene blev de danske styrker blandt andet støttet af kamphelikoptere.

En soldat - også fra Den Kongelige Livgarde - blev såret i den ene arm og et ben. Han er uden for livsfare og har selv ringet hjem og underrettet sine pårørende.

Den sårede soldat bliver behandlet på felthospitalet i Camp Bastion, oplyser HOK's presseofficer Hans Vedholm.

Forsvarsminister Søren Gade (V) udtrykker i en pressemeddelelse stor sorg over budskabet om de to dræbte og den sårede danske soldat.

"Mine tanker og min dybeste medfølelse er hos familierne og de pårørende i Danmark. Ligesom jeg sender min varmeste medfølelse til kammeraterne i Afghanistan," siger forsvarsministeren.

Faldne danske soldater

Med de to danske konstabler, 24-årige Mikkel Keil Sørensen og 22-årige Thorbjørn Ole Reese, der i går blev dræbt i Afghanistan, har i alt 13 danske soldater mistet livet under den danske indsats i Irak og Afghanistan:

6. marts 2002:Tre danske soldater bliver dræbt ved en eksplosionsulykke nærnær Afghanistans hovedstad Kabul.

12. august 2003: Den 34-årige overkonstabel Preben Pedersen fra Jydske Dragonregiment bliver dræbt, muligvis af et dansk vådeskud, da en dansk patrulje kom i ildkamp med irakere syd for den danske lejr Al Qurnah ved Basra.

1. oktober 2005:Den 21-årige premierløjtnant Bjarke Olsen Kirkmand bliver dræbt af en vejsidebombe i en forstad til Basra.

23. marts 2006:Den 20-årige overkonstabel Jesper Nielsen bliver dræbt af en vejsidebombe nord for Basra.

6. juni 2006: Den 23-årige overkonstabel Dennis Ove Hansen bliver dræbt, da han under øvelseskørsel på Shaiba Log Base, som den danske Camp Danevang er en del af, væltede med et militærkøretøj og blev klemt fast under vognen.

23. september 2006: Den 36-årige flyverspecialist Kim Wadim bliver dræbt af en vejsidebombe i området Al Hartha nær Basra.

5. oktober 2006:Den 20-årige konstabel Martin Hjorth dør af sine kvæstelser efter at være blevet hårdt såret under en ildkamp i Al Hartha-området nær Basra.

3. maj 2007:Den 24-årige premiereløjtnant af reserven Steen Rønn Sørensen døde på Rigshospitalet efter at han fire dage tidligere var blevet ramt under en træfning i Helmand-provinsen i Afghanistan.

14. maj 2007:Den 20-konstabel Henrik Nøbbe bliver dræbt og fem andre såret af en vejsidebombe og efterfølgende ildkamp i Al Hartha-området nær Basra.

Hvad de to danske soldater blev ramt af er ikke oplyst, men ifølge HOK blev begge dræbt på stedet.

I dag holdt Den Kongelige Livgarde korte mindehøjtideligheder for de dræbte på vagtkompagniets kaserne ved Rosenborg Slot i København og på livgardens kaserne i Høvelte i Nordsjælland.