Nyheder

Dårlige børnehaver truer velfærd

Sparsomt med plads, få pædagoger, mangel på vikarer, ringe rengøring, syge børn og færre madordninger. Hvis de offentlige daginstitutioner bliver konstant forringet, er der risiko for, at forældre ikke længere vil have deres børn i dem.

"Det siger jo sig selv, at hvis forældre bliver utrygge ved kvaliteten af de offentlige daginstitutioner, vil de miste lysten til at aflevere deres børn i dem," siger forskningschef på SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd Niels Ploug.

Han forudser at stadige forringelser vil føre til, at forældre finder på alternative løsninger til at få passet deres børn, skriver Nyhedsavisen.

"Så vil vi enten se forældre, der etablerer private pasningsordninger med dygtige pædagoger og rene, rummelige lokaler, eller forældre, som optager et lån for, at den ene kan gå hjemme og passe børnene i et par år," mener Niels Ploug.

Det er lektor i børnepsykologi og mangeårig forsker i daginstitutioner Grethe Kragh-Müller enig i.

"Hvis daginstitutionerne bliver stadig dårligere, vil ressourcestærke forældre begynde at trække deres børn ud af dem. For de vil ikke aflevere deres børn i pasningstilbud, som de ikke har tillid til er gode," siger Grethe Kragh-Müller.

Egentlig undrer hun sig over, at forældre ikke allerede dropper daginstitutionerne.

Ifølge Niels Ploug vil det få store konsekvenser for velfærdssamfundet, hvis ikke forældre oplever, at de får kvalitet for deres skattekroner i deres børns institutioner og skoler. For forældre er velfærdssamfundets skaffedyr - de arbejder mest og betaler mest i skat, påpeger han. Og det er i institutioner og skoler, at de mærker mest, hvad de får for deres skattekroner.

"Vi risikerer, at forældres opbakning til skattefinansieret velfærd forsvinder," siger han.

Det er lektor i samfundsforhold ved Aalborg Universitet Anette Borchorst enig i.

"Der er ingen, der gider at betale to gange for noget," siger hun.

Ifølge Niels Ploug vil det desuden ramme vores velfærd, hvis mødre eller fædre vælger at passe børnene selv. Vores velstand er nemlig afhængig af, at både mor og far arbejder og betaler skat, påpeger han.