Nyheder

Døde mennesker på cigaretpakkerne

Belgien, Canada og Brasilien har gjort det. Englænderne overvejer det. At skifte de sort-hvide advarsler om at rygning kan dræbe og skader omgivel-serne ud med skræmmende billeder af kræftsvulster, døde og syge børn.

Det vil være fornuftigt, hvis Danmark følger EU's anbefalinger og gør det samme, mener Jørgen Falk fra Sundheds-styrelsen. Han siger til Nyhedsavisen:

"Ud fra en sundhedsfaglig vurdering vil jeg helt klart anbefale, at vi nu skifter teksterne på pakkerne ud med billeder. Hellere i dag end i morgen."

"Rygerne er ved at blive 'døve' over for de gamle sort-hvide budskaber, og det er logik for burhøns, at billederne har en meget stærkere effekt, de taler til folks følelser, hvilket også er dokumenteret," siger Jørgen Falk.

Og Kræftens Bekæmpelse er helt enig. "De nuværende advarsler har ingen effekt mere. Rygerne bliver immune over for de samme 16 budskaber, der kørt i flere år.

Billederne har derimod en stor effekt, fordi de i den grad øger folks bevidsthed om, hvor stor risiko der er ved at ryge," siger projektchef i Kræftens Bekæmpelse Niels Them Kjær.

Jørgen Falk tilføjer dog, at det i sidste ende er en politisk beslutning på et område, hvor "Danmark ofte halter bagefter".

Indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har da heller ikke tænkt sig at følge opfordringen fra Sundhedsstyrelsen.

"Jeg mener ikke, at folk har brug for at få oversat de skriftlige advarsler på cigaretpakkerne til billeder. Vi er alle sammen godt klar over, at rygning er farligt. I stedet mener jeg, at vi med den nye rygelov har taget et vigtigt skridt. Den beskytter medarbejdere rundtomkring mod passiv rygning, og den gør os alle sammen yderligere opmærksom på, at rygning er hamrende usundt," siger Lars Løkke Rasmussen.