Behandling øger barnløshed

Drenge, der har fået hjælp til at komme til verden, får selv svært ved at få børn.

Som de første i verden kan danske forskere nu påvise, at drenge, der er født efter at blot en af deres foræl-dre har modtaget behandling for barn-løshed, i langt højere grad end andre selv vil få brug for hjælp, når de bliver voksne, skriver Nordjyske Stiftstidende. "Det er tankevækkende," siger professor Tina Kold Jensen, Institut for Sundhedstjenesteforskning på Syddansk Universitet.

To helt nye forskningsprojekter fra universitetet og Rigshospitalet viser, at når mødre har fået hjælp til at blive gravide med blandt andet hormoner, har deres sønner dårligere sædkvalitet og mindre mandligt kønshormon, der også er afgørende for deres evne til at danne levedygtige sædceller.

Har mindre testosteron

Et andet studie viser samtidig, at sønnerne også har mindre testosteron, hvis de er kommet til verden efter ICSI-behandling, hvor én enkelt sædcelle stikkes direkte ind i kvindens æg.

Hvorfor det er sådan, ved forskerne ikke præcist.

"Vi mener ikke, det er selve behandlingen. Det kan også være miljøet, der har påvirket forældrene så meget, at deres gener er ændret, så deres børn arver den dårligere frugtbarhed," siger professor Niels Erik Skakkebæk, Center for Vækst og Reproduktion på Rigshospitalet.

Ifølge Nordjyske Stiftstidende får i alt syv procent af danske par hjælp til at få børn, og det tal vil stige markant, frygter forskerne.