Nyheder

Regeringen vandt spin-krig om film

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) samler tommel- og pegefinger og former et gabende nul:

"Der er så meget i den sag - NUL."

Scenen fandt sted i Folketingets spørgetid i december, mens debatten om dokumentarfilmen "Den Hemmelige Krig" (DHK) var på sit højeste.

Og nu får regeringens håndtering af sagen topkarakter efter spinskalaen. I hvert fald konkluderer en uvildig undersøgelse fra Center for Journalistik på Syddansk Universitet og fagbladet Journalisten, at "regeringen vandt spinnet om DHK".

"Man fik drejet fokus hen på alt muligt andet end filmens substans. Og medierne hoppede på den," siger Mette Bock, prorektor ved Aarhus Universitet og talsperson for undersøgelsen, til Ritzau.

I rapporten lyder det blandt andet:

"Offensiven indeholdt ligeledes en klassisk afledningsstrategi for sagens konkrete indhold, hvorefter man sår tvivl om hele filmens lødighed ved at angribe på et par detaljer, der igen skulle vise, at filmens instruktør ikke aner, hvad han taler om.

Instruktør har også del af skylden

Men instruktør Christoffer Guldbrandsen bærer også en del af skylden, vurderer undersøgelsen.

Den uvildige undersøgelsesgruppe:

Professor Erik Albæk, Center for Journalistik på Syddansk Universitet.

Mette Bock, prorektor ved Aarhus Universitet og tidligere chefredaktør på JydskeVestkysten.

Søren Steen Jespersen, tv--dokumentarist og partner i Bastard Film.

Journalist Michael Kristiansen, kommunikationsrådgiver og tidligere pressechef i Statsministeriet.

Lektor Mark Ørsten fra Institut for Journalistik på Roskilde Universitetscenter.

"Filmens instruktør Christoffer Guldbrandsen skabte maksimal opmærksomhed om DHK i tiden op filmens visning på DR. Konsekvensen af den voldsomme eksponering i medierne var, at filmens mange anklagepunkter - ikke mindst imod forsvarets håndtering af fanger - druknede i et spørgsmål om, hvorvidt statsministeren skulle for en rigsret eller ej. Dette forhold må man konkludere, at instruktøren selv bærer en væsentlig del af ansvaret for, lyder det.

Nyhedsavisen for "spids"

Ud over regeringens højeffektive spinmaskineri bringer rapporten også Nyhedsavisens dækning ind under spinafsnittet. Gratisavisens vinkling kaldes for "alt for spids", og dens kritik beskyldes for at ramme uden for filmens hovedpåstande. Men chefredaktør David Trads afviser kritikken.

"Jeg har svært ved at forestille mig, at det vil svække vores troværdighed," siger han med henvisning til, at rapporten "er noget tyndt makværk".

Hos DR vil man forsøge at blive bedre til at få budskaberne ud til lytterne og seerne, lover mediedirektør Lars Grarup.

"Vi lever i en verden, hvor spin er kommet for at blive både i det politiske liv, men også i det mediepolitiske liv, hvilket denne sag også er et udtryk for. Derfor må vi sørge for, at vores hovedbudskaber ikke bliver forplumret af spin på alle mulige leder og kanter," siger DR's mediedirektør Lars Grarup.

Blandt andre statsministerens tidligere spindoktor Michael Kristiansen har siddet med i undersøgelsesgruppen.