Nyheder

Pressejurist: Løgn svækker DR

Med skudsikker vest og hjelmen spændt serverede DR's nyhedsvært Jeppe Nybroe om bord på en militærbil søndag aften historien om, at soldaterne og han var på vej ud. Men i virkeligheden var de på vej ind til den danske lejr i Irak. Og det var en alvorlig fejl, lyder det fra pressejuristen Oluf Jørgensen fra Danmarks Journalisthøjskole. Han betragter sagen som alvorlig, fordi Nybroe lyver over for seerne.

Også nyhedschef i DR Ulrik Haagerup ser "meget alvorligt på sagen" og har ifølge flere medier skrevet en intern e-mail til DR's medarbejdere.

Her beklager han den "fejlagtige reportage", som er blevet trukket tilbage.

"Troværdighed er vores vigtigste aktiv. Vi kan alle lave fejl, men det er ødelæggende, hvis vi kan beskyldes for bevidst at bruge billeder, der ligner, men som ikke viser det, vi fortæller, eller på anden vis fremstiller virkeligheden anderledes, end den er."

Pressejuristen Oluf Jørgensen mener dog ikke, at der tale om en "grov manipulation". Det så man ifølge ham i den såkaldte Triple-A-sag på TV 2. Her blev en gruppe indvandrere fremstillet som kriminelle. Billederne i indslaget stammede fra indspilningen til en musikvideo.

Et andet eksempel på "grov manipulation" er ifølge Oluf Jørgensen en DR-udsendelse fra Morsø, hvor optagelserne af en dagplejemor blev klippet sammen, som om hun slog et barn.

Sagen fra TV 2 kostede en souschef stillingen.

Det er uvist hvilke konsekvenser, sagen får for Jeppe Nybroe. Over for TV 2 har Jeppe Nybroe afgivet følgende kommentar:

"Jeg erkender, beklager og er ked af at have begået en fejl ved ikke korrekt at forklare i min reportage, at TV-optagelserne rettelig viser danske soldater på vej ind til den danske lejr i Irak for at hente nogle af de sidste danske soldater ud af Irak."