Nyheder

Strid om nedstyrtnings-truet kirke

Mårup Kirke ved Lønstrup Klint nord for Løkken er igen kommet i strid blæst på grund af risikoen for nye jordskred, der kan få kirken til at styrte i Vesterhavet. Det har fået den lokale provst til at foreslå, at kirken pilles ned og flyttes til Frilandsmuseet ved København.

Forslaget vækker bestyrtelse hos Mårup Kirkes Venner, der kæmper for at beholde og allerhelst bevare kirken. Oprindeligt kirken bygget to km fra vandet. Men havet har gennem årene ædt sig ind på kysten, så kirken nu kun står ni meter fra afgrunden.

Mårup Kirke har været lukket i over 80 år.

"Det kommer fuldstændigt bag på mig, at det spørgsmål nu kastes op igen. Det er rigtigt træls og starter hele balladen omkring kirkens fremtid en gang til," siger formanden for Mårup Kirkes Venner, Tove Marquardsen.

Foreningen foreslår at man kystsikrer stranden og derved bevarer kirken, hvor den er.

Forvarsel om skred

Skov- og Naturstyrelsen har for nylig fundet en revne i klinten som forvarsel om et nyt kommende skred, som i værste fald kan hakke yderligere et par meter af kirkens afstand fra kanten.

Kulturarvsstyrelsen besluttede sidste år, at beslutningen om at ophæve fredningen af kirken står ved magt. Dermed kan kirken nedbrydes gradvist, og der er lagt planer for, hvordan nedbrydningen skal finde sted med mindst mulig risiko.

Yngre lokale beboere varsler en aktion den 11. august. Her bliver der lavet en menneskemur ved kirken den som en slags levende værn af kirken. Det skal få folk til at få øjnene op for sagen, lyder det fra arrangørerne.