Nyheder

Fogh skal forklare afvisning

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) kommer nu til at forklare Folketinget, hvorfor han selv og udenrigsminister Per Stig Møller (K) trodser en opfordring fra Ombudsmanden om at give interview om Irakkrigen til Ekstra Bladets Bo Elkjær.

SF's formand, Villy Søvndal, kalder statsministeren i samråd i politisk-økonomisk udvalg, efter at Ombudsmanden ikke har kunnet finde nogen saglig grund til, at statsministeren gennem fire år har afvist at give et inter-view.

Bo Elkjær vandt i 2004 den for-nemste journalistiske hædersbevisning, Cavlingprisen, for sin dækning af Danmarks deltagelse i Irakkrigen.

"Jeg kan ikke erindre en regering, som så åbenlyst arrogant vælger at sidde ombudsmandens kritik overhørig. Det her er en ekstremt vigtig og principiel sag, fordi det ikke er en inferiør journalist på et ligegyldigt medie om en lille sag, men en højt respekteret journalist på et landsdækkende medie, der forsøger at afdække sandheden om den mest vidtgående udenrigspolitiske beslutning i nyere dansk historie," siger Villy Søvndal.

Formanden for politisk-økonomisk udvalg, Frank Aaen (EL), kritiserer også statsministerens holdning.

"Sagen viser, at når statsministeren hele tiden taler om respekten for ytringsfrihed, så er det varm luft. Når det kommer til en prøve med ham selv, så passer det jo ikke," siger Frank Aaen.

Hans Gammeltoft-Hansen har forgæves bedt både Anders Fogh Rasmussen og Per Stig Møller om en forklaring på, hvor netop Bo Elkjær ikke kan få et interview.

Ombudsmanden mener, at ministre er i deres gode ret til at afvise at give interview, men de må ikke "blackliste" visse journalister uden saglige grunde - og det er ikke nok, hvis de frygter, at Bo Elkjær vil bruge et interview om Irakkrigen "som anledning til yderligere negativ og kritisk offentlig omtale af regeringen og ministerens håndtering af sagen", som han skriver.

"Jeg må herefter lægge til grund, at Statsministeriet ikke har dokumenteret nogen konkret grund - endsige en saglig grund - til, at De ikke kan få et interview, skrev ombudsmanden fredag til Bo Elkjær i sin afgørelse.

Hans Gammeltoft-Hansen henstillede derfor til, at Bo Elkjær fik et interview med Anders Fogh Rasmussen eller i det mindste en saglig forklaring på et eventuelt afslag.

Svaret fra Statsministeriet kom få timer senere. Sagen havde endnu engang været forelagt Anders Fogh Rasmussen.

Han vil stadig ikke interviewes af Bo Elkjær - punktum.

Der fulgte ingen ny begrundelse med, som ombudsmanden havde henstillet til.

Udenrigsministeriet var endnu mere kontant i sin afvisning:

"Udenrigsministeriet er uenig med ombudsmanden både principielt og i relation til den konkrete sag."

Både jurister og Dansk Journalistforbund har kritiseret regeringens beslutning, og Bo Elkjær bebuder nu, at han atter vil gå til Ombudsmanden i forsøget på at få interviewet om begrundelsen for, at Danmark gik med i Irakkrigen.

Dansk Folkeparti freder dog regeringen. Formanden for Folketingets retsudvalg, Peter Skaarup (DF), har "tillid" til statsministerens afgørelse.

"Jeg mener generelt, at man både bør følge Ombudsmandens henstillinger og tale med pressen. Men jeg har tillid til statsministerens bedømmelse af den konkrete sag, og at der må være gode grunde til, at han ikke vil give et interview til journalisten. Vi må respektere, at det er hans afgørelse," siger Peter Skaarup.