Nyheder

Grøn te kan give leverforgiftning

I løbet af de seneste år er grøn te blevet vældig populært som alternativ til den koffeinholdige sorte te. Men forskere har fundet ud af, at selvom grøn te er sundt og kan forebygge sygdomme, kan det være skadeligt i meget store mængder.

Grøn te indeholder nemlig polyfenoler, som er et stof, der forebygger både hjertekarsygdomme og kræft, men som også kan skade lever og nyre, hvis man indtager meget store mængder af det.

Ifølge forskere fra Rutgers State University of New Jersey, som står bag undersøgelsen, bør man hovedsageligt være varsom med at indtage kosttilskud baseret på grøn te. Hvis man kun indtager grøn te som drik, kan man roligt drikke op til ti små kopper om dagen, skriver URBAN.

Vær forsigtig med kosttilskud

Professor på Københavns Universitets Institut for Human Ernæring, Lars O. Dragsted, er helt enig med undersøgelsen i, at man skal være varsom med meget høje mængder af grøn te-ekstrakt.

"Der er formentlig ikke en eneste af de sundhedsfremmende naturlige stoffer, som ikke har bivirkninger ved højere indtag. Det er en simpel konsekvens af, at de overhovedet har en biologisk effekt," fortæller han.

Lars O. Dragsted mener, at man skal være forsigtig med ukritisk at indtage store mængder af sundhedsfremmende stoffer i for eksempel kosttilskud.

"Træerne vokser ikke ind i himmelen, heller ikke med de naturlige sundhedsfremmende stoffer som polyfenoler. Selv om lidt kan være godt, er det ret sikkert, at mere ikke er bedre," siger han.

En række andre madvarer indeholder også polyfenoler, heriblandt rødvin og mørk chokolade, men her er indholdet ikke så højt, at man skal være bekymret.