Nyheder

Hubble fejrer fødselsdag med billeder

Det er 17 år siden det NASA- og ESA-drevne rumteleskop Hubble begyndte at sende fantastiske billeder af verdensrummet ned til Jorden. Igennem de seneste 17 år er det blevet til næsten 500.000 billeder af 25.000 udenjordiske objekter.

Billederne, og de næsten 80.000 andre observationer Hubble har gjort, har givet astronomerne en indsigt i verdensrummet, man tidligere bare kunne drømme om.

Fra sin bane rundt om jorden har Hubble udsigt til "alt". Data og præcisionsmekanik sørger for, at teleskopet peger mod det, der skal tages billeder af, selv om Hubble fyger rundt om jorden med en imponerende hastighed på 128.000 kilometer i timen.

En mosaik af Carina Nebula

For at markere Hubbles 17-års dag har forskerne bag rumteleskopet sammensat en mosaik af 48 Hubble-billeder til et oversigtsbillede af stjernetågen Carina Nebula.

Carina Nebula ligger i vor egen galakse Mælkevejen, men hele 7.500 lysår borte.

For cirka tre millioner år siden blev de første stjerner i denne tåge af støv og gas dannet. I dag er der mindst et dusin stjerner i Carina Nebula, som har en 50 - 100 gange så stor masse som vores egen sol.

Den største af stjernerne i Carina Nebula er allerede i færd med at afslutte sit unge liv. Om kort tid vil den eksplodere som en supernova.

Billedet af Carina Nebula er 50 lysår i diameter. Det vil sige, at lyset bruger 50 år på at komme fra den ene til den anden side af billedet.