Regeringen forsøgte at redigere DR

Regeringen har i flere tilfælde påvir-ket Danmarks Radios ledelse for at få mere positiv omtale. Det skriver tid-ligere generaldirektør i DR, Christian Nissen i en ny bog, som Weekendavisen bringer uddrag fra i morgen.
Nissen dokumenterer påstanden om poli-tisk pres mod DR med en email fra kul-turminister Brian Mikkelsen (K) til DRs bestyrelsesformand Jørgen Kleener. Mailen er fra 2003 og handler om DRs dækning af Irakkrigen. Der står blandt andet, at "Der er meget stor utilfreds-hed med DR's dækning", ligesom mulig-heden for at privatisere DR nævnes.
"Det er ikke ligeså brutalt som egentlig censur. Men det er selvfølgelig farligt, når statsmagten bruger sit ejerskab til at påvirke journalistikken," siger Christian Nissen til TV 2/NYHEDERNE.
Et af mange eksempler
Ifølge Christian Nissen er mailen blot et af mange eksempler på, hvordan den borgerlige regering forsøgte at presse DR til at være mere positiv over for regeringens politik og ikke mindst være mindre kritiske.
Mailen fra Brian Mikkelsen er sendt den 25. marts 2003 efter at flere ministre tilsyneladende er blevet rasende over DRs dækning af krigen i Irak.
"Blot til orientering så blev DR's dækning af regeringen og specielt Irak krigen taget op på ministermødet i dag, først under morgenmaden af mange ministre og dernæst under det formelle møde.
Der er meget stor utilfredshed med DR's dækning, som er meget ensidig - de har specielt set sig sure på et par kvindelige værter og Ole Sippel (som mange nævnte som ekstrem i sine udtryk mod koalitionen)," skriver ministeren.
"Mere end en orientering"
Christan Nissen opfatter mailen til DRs bestyrelsesformand som mere end blot en orientering.
"Det her drejede sig ikke bare om at udtrykke en utilfredshed, men at der var en holdning, i hvert fald blandt en række ministre i flere partier og blandt flere folketingsmedlemmer, om at DR generelt i sin journalistik og i sin programpolitiske retning skulle drejes," siger Christian Nissen.
Mailen fortsætter med, at Brian Mikkelsen nævner muligheden for at privatisere DR.
"Det kom derhen til at udenrigsministeren mente, at vi ikke burde privatisere TV 2 som var fair i Irak dækningen, men snarere DR," skriver ministeren.
Trussel om privatisering
Ekspert i forvaltningsret, professor Claus Haagen Jensen, er bekymret over Kulturministerens mail.
"Man skal være varsom med at slynge om sig med trusler. Og her er jo en rundhåndet trussel om, at DR skal passe på - ellers blir man privatiseret," siger han.
Ud over emailen til DRs daværende bestyrelsesformand Jørgen Kleener, kontaktede Brian Mikkelsen flere gange den tidligere generaldirektør direkte for at udtrykke sin utilfredshed, for eksempel i teatret.
"Det kunne være om den journalistiske linje, det kunne være, at der i DR var for mange venstreorienterede medarbejdere. Og der burde ske en vis form for udrensning," siger Christian Nissen.
Pres på Lisbeth Knudsen
Også DRs tidligere Nyhedsdirektør Lisbeth Knudsen følte sig presset.
"Det oplevede jeg både fra flere ministre og regeringspartierne. Og hvad ville de opnå? At få mig til at blive bange og bekymret tror jeg. Og at blive så bekymret, så jeg bad redaktionen om at ændre kurs. Men det gjorde jeg ikke," siger hun til TV 2/NYHEDERNE.
Claus Haagen Jensen frygter, at presset på DR har kunnet påvirke journalistikken.
"Faren er den, at Regeringen kommer til at lægge så meget tryk på et medie, at mediet ikke gør som det synes er rigtigt, men i stedet gør som man tror de kan lide," siger han.
En uafhængig rapport har efter Irak-krigens start gennemgået flere mediers dækning. Konklusionen var, at DRs historier var politisk afbalancerede og fair.
DRs tidligere bestyrelsesformand Jørgen Kleener siger, at han fik masser af henvendelser om DR i sin tid som bestyrelsesformand, og han ikke oplevede nogen pression.
Han kan ikke huske, hvorfor han gav Christian Nissen den pågældende email og har i øvrigt ikke nogen kommentar til sagen.
Brian Mikkelsen erkender at have sendt mailen, men han siger, at den blot var en orientering.
"Selvfølgelig skal en bestyrelsesfor-mand vide, hvad der foregår ude i sam-fundet. Der er altid en dialog mellem bestyrelsesformand og minister om de gode ting og de dårlige ting," siger ministeren til TV 2/NYHEDERNE.