Rederi i ulovlig våbentransport

Det danske rederi A.C. Ørssleff fra Holte var i 2003 involveret i en ulovlig våbentransport af dele til Eritrea - et krigshærget afrikansk land, der ser stort på menneskerettig-heder, og hvor flere tusinde civile er døde i konflikten med nabolandet Ethiopien.
Fredag den 24. januar 2003 forlod containerskibet "Skagen" havnen i Antwerpen i Belgien. Om bord er 91 containere, lastet med blandt andet dele til kampvogne. Skibet ankommer til Rotterdam om lørdagen. Men da havnemyndigheder vil inspicere våbenlasten om mandagen, er skibet væk.
Ifølge det hollandske udenrigsministerium blev "destinationen på fragtbrevet ændret af kaptajnen uden at melde det til tolden, som man er forpligtet til".
Skibet er nu på vej til Eritrea - et krigshærget afrikansk land, hvor flere tusinde civile er døde i konflikten med nabolandet Ethiopien. Eksporten er ifølge Amnesty International stærkt problematisk.
"Det er uansvarligt at eksportere våben til et land, som lige har været i en krig og som var lige ved at komme i krig igen med Ethiopien. Samtidigt så er Eritrea Afrikas svar på Nordkorea, det er et land med massive krænkelser af menneskerettighederne"," siger Dan Hindsgaul, informationschef fra Amnesty International.
Da de hollandske myndigheder opdager, at skibet er på vej til Eritrea, kontakter de det danske udenrigsministerium.
I en fax dateret den 31. januar 2003 skriver de, at skibets containere indeholder dele til kampvogne og 40 militære køretøjer. Og de slår fast, at udførslen er ulovlig.
Udenrigsministeriet vil i dag ikke kommentere sagen yderligere.
Det danske rederi A.C. Ørssleffs har tidligere været indblandet i en sag om våbentransport.
I 1987 - under krigen mellem Irak og Iran - sejlede rederiet våben til Saddam Husseins Irak, og dengang udtalte skibsreder Peter Knudsen til dagbladet Aktuelt:
"Det er vel ikke værre at sejle våben derud end til det danske forsvar. Nu er det tilfældigvis Iran og Irak, der er i krig. Der er ingen moral i det her."
I dag afviser rederiet at have sejlet våben til Eritrea, men vil ikke kommentere sagen yderligere.