Nyheder

Dansk stråmand for våben til Iran

Israelsk producerede våben for fire milliarder kroner blev i 1980'erne i dybeste hemmelighed eksporteret til Iran under dække af at være danske, skriver Jyllands-Posten.

Mellemmand ved handlen var Uggi Mersholm, direktør for en urentabel ammunitionsfabrik i Aalborg med 80 ansatte. Ligesom israelerne ønskede Mersholm at holde gang i den daværende krig mellem Iran og Irak.

Den nu 70-årige Uggi Mersholm, tidligere direktør for maskinfabrikken Wejra A/S, bekræfter over for avisen, at han var mellemmand for våbenhandlerne og om hvilke kulisser, der blev stillet op for at den israelske forretningsmand Shlomo Zabludowics, kunne snyde iranerne, men også bedrage den danske våbenkontrol.

Mersholm anslår, at han har været mellemmand for våbenhandel for op mod fire milliarder kroner mellem Israel og Iran.

Han fortæller, hvordan han i perioden 1982 til 1987 overvågede hvordan 15 fulde skibslaster med i alt 15.000- 20.000 ton våben blev afskibet fra den israelske havneby Haifa, selv om lastepapirerne typisk viste, at de anonyme containere var bragt om bord i franske eller italienske havne.

Hver gang blev inspektørerne fra Khomeinis revolutionsgarde, SEPAH, narret, når de i rum sø enten i Middelhavet eller ved De Canariske Øer sammen med Mersholm skulle kontrollere lasterne, før de fortsatte til den iranske havneby Bandar Abbas.

Wejra, der fremstillede granathoveder, gav underskud og stod foran lukning, da den blev opkøbt af Shlomo Zabludowics. Zabludowics er blandt andet stifter af den israelske våbenfabrik Soltam, der skulle levere "de danske våben" til iranerne.

Jyllands-Posten er i besiddelse af papirer, der viser, at Mersholms engagement i de kontroversielle transporter aldrig havde kunnet gennemføres, hvis offentligheden havde haft kendskab til dem.

"I mine øjne var og er staten Israel den svage part i den store nærmest uløselige mellemøstkonflikt. Jeg mente dengang ligesom mine israelske samarbejdspartnere, at det var en væsentlig indirekte hjælp til israelerne at holde gang i krigen mellem den dengang militært overlegne Irak og det svagere iranske præstestyre. Ud fra devisen om, at min fjendes fjende er min ven," siger Uggi Mersholm.

Skulle nogen have opdaget trafikken, mente Mersholm ikke, at han kunne ende i dansk fængsel. Tværtimod havde han i en skrivelse fra Justitsministeriet dateret 12. august fået fastslået, at han kunne formidle våbenhandler - uden at søge om konkret tilladelse i Danmark - mellem hvilke lande han lystede, så længe danske våben eller våben, der havde været i Danmark, og så længe leverandørland og modtagerland havde givet en konkret tilladelse.

Eneste ulovlighed var dermed ifølge Mersholm lidt dokumentfalsk med Soltams israelske kvalitetsrapporter, som skulle følge containerne fra Israel. De blev gjort danske med Wejra-stempler fremstillet af en bogtrykker i Aalborg.

Et slør af selskabsnavne blev desuden benyttet til at opretholde de nødvendige illusioner hos både de iranske og danske myndigheder.

Hverken Politiets Efterretningstjeneste (PET) eller den israelske ambassade i København har ønsket at udtale sig til Jyllands-Posten om den kontrete sag.

Sholomo Zabludowics døde i 1994 som 79-årig.