Strålebehandling ødelægger tænder

Huller i den ene tand efter den anden. Tandkødet hæver, bliver rødt og gør ondt. Munden føles som et stort brand-sår. Sådan er virkeligheden for mange af de patienter, der har fået stråle-behandling mod kræft i halsen eller mundhulen. Men selv om patienterne lider, er det meget svært at få hjælp fra det offentlige til tandlæge-regningen, skriver Tandlægebladet.

Kun hvis patienterne kan dokumentere, at skaderne er opstået som følge af bestråling, træder det offentlige til, men det krav om dokumentation er urime-ligt, mener en ledende overtandlæge.

"Det er en voldsom bevisbyrde, som man pålægger patienter, der i forvejen er i dyb livskrise. Hvordan skal de kunne bevise, at det er strålerne. Det er faktisk svært eller endda umuligt at bevise, selv for en tandlæge," siger Henning Lehmann Bastian fra Odense Universitetshospital.

Gennem sit arbejde oplever han, at mange kræftpatienter har så ondt, at det slet ikke kan lade sig gøre at børste tænder. Og så kan det ikke undgås, at der kommer belægninger på tænderne.