Nyheder

Analyse: Urmager gik for vidt

Det var ikke i orden, da urmageren Mic-hael Woolhead skød og sårede to røvere 16/1. Det mener 61 pct. danskere an-giveligt i en Cantinét-analyse.

Analysen går ikke på den konkrete sag, men folk er blevet spurgt, om det gene-relt er moralsk i orden at forsvare sig med ulovlige våben.

Kun 34 pct. finder det moralsk i orden at forsvare sig med et ulovligt skyde-våben, hvis man føler sig truet. Det er især kvinderne med 66 pct., der er imod ulovlig selvbeskyttelse. Blandt mænd er tallet nede på 56 pct.

Samtidig står det klart, at den politiske overbevisning er en vigtig faktor for holdningen til spørgsmålet. Jo længere til højre, man vil sætte sit kryds ved et folketingsvalg, desto mere tilbøjelig er man til at have sympati for brug af ulovlige skydevåben.

55 pct. af de adspurgte, som stemmer på Dansk Folkeparti, mener således, at det er okay at forsvare sig med et ulovligt skydevåben, mens regeringspartierne Venstre og De Konservative følger efter med henholdsvis 36 og 33 pct.

Blandt SF's, Enhedslistens og De Radikales vælgere tager langt størstedelen afstand fra brugen af ulovlige våben. Mere end 80 pct. af vælgerne fra de tre partier mener, at ulovlige skydevåben er at gå for vidt, mens socialdemokraters holdning til sagen svarer til gennemsnittet.

Undersøgelsen bygger på svar fra 1104 personer over 18 år i perioden fra den 19. til den 25. januar.