Kirurg var på stoffer i 18 år

En dansk kirurg afslører i Ekstra Bladet tirsdag, at han i 18 år har været narkoman og alkoholiker.

I alle 18 år har han arbejdet som læge på store danske sygehuse, hvor han som misbruger blandt andet har opereret på hjerte- og lungeafdelinger.

"Jeg fik alle stofferne gennem mit arbejde. Der var let adgang. Enten stjal jeg dem fra hospitalet eller udskrev dem til mig selv. Jeg tog sprøjter ligesom andre narkomaner. Det var morfin, jeg sprøjtede ind," forklarer lægen til Ekstra Bladet.

Lægen misbrugte også spiritus, piller, speed, amfetamin og det ekstremt stærke narkosestof ketamin. Han erkender selv, at han har været til fare for sine patienter og vil ikke afvise, at hans misbrug har kostet menneskeliv. Først da en patient fattede mistanke, blev lægen afsløret.

Nu kritiserer han i stærke vendinger danske myndigheder for at være alt for sløsede med kontrollen af lægers misbrug.

"På en af de afdelinger, hvor jeg arbejdede, vidste alle mine kolleger, at jeg var narkoman. Men der var aldrig nogen, som prøvede at gøre noget ved det. Og fandt embedslægen lidt morfin i mine blodprøver, så gav jeg ham bare en historie fra de varme lande," forklarer lægen, der i dag er sygemeldt og har været stoffri i lidt over et år.

Lægens kritik bakkes op af psykiater og misbrugsekspert Finn Zierau, der over for avisen vurderer, at antallet at læger og sygeplejersker med misbrugsproblemer ligger på omkring 5000.

Men i Sundhedsstyrelsen følger man kun omkring 138 læger og sygeplejersker på grund af mistanke om misbrug.