Nyheder

Thorning: Tale med almindeligheder

Statsministerens åbningstale var præget af almindeligheder med fokus på udenrigspolitik.

"Han anerkendte ikke mange menneskers bekymring for ned-skæringer i velfærden," siger Social-demokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt.

Hun afviser Foghs advarsler om "uansvarlig overbudspolitik" om flere penge til offentligt forbrug. Socialdemokraterne kræver en nødhjælpspakke", som man kan give til kommunerne netop nu, så man kan undgå de værste nedskæringer, forklarer hun.

"Regeringen har valgt en politik for kommunerne, hvor man fra år til år giver mindre," siger Helle Thorning-Schmidt.

"Det er ikke uansvarligt at få vores offentlige sektor til at fungere. Det er dybt ansvarligt, at vi vil undgå nedskæringer i kommunerne. Jeg synes faktisk, at han fornærmer alle de mennesker i kommunerne, som i dag oplever nedskæringer," siger Socialdemokraternes formand.

Hun erkender, at nogle af nedskæringerne skyldes, at der flyttes penge mellem kommunerne i struktur- og udligningsreformerne.

"Det er klart, at det er en del af forklaringerne. Men den egentlige forklaring er, at regeringen har valgt en politik for kommunerne, hvor man år for år giver mindre i forhold til den samlede samfundsøkonomi," siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun hilser velkommen, at samfundet fokuserer på bedre integration og appellerer som statsministeren til alle samfundsgrupper om at bidrage. Hun ser dog skeptisk på regeringens indsats for integration, miljø og energi.

"Det er underligt, at man bruger fem år på at nedbryde både integrations-, energi- og miljøpolitikken og så vil gå et lille skridt nu," siger Helle Thorning-Schmidt.

Socialdemokraterne vil løse manglen på arbejdskraft ved at få godt 120.000 ledige i job. Desuden skal flere ansatte arbejde på fuld tid, forklarer hun.

"Socialdemokraterne vil altid stå for en ansvarlig økonomisk politik. Vi ved godt, at det ellers går ud over de svageste. Så selvfølgelig skal vi tænke langsigtet. Måske er det mangel på langsigtet tænkning, hvis man nu accepterer nedskæringer for vores børn og ældre," siger hun.