Nyheder

Danmark i al-Qaedas fokus

Fem år efter al-Qaeda rystede verden med sit angreb på New Yorks tvillinge-tårne er Danmark blevet et af de mest oplagte terrormål uden for USA. Det konkluderer den norske terrorekspert Petter Nesser fra Forsvarets Forskningsinstitut, FFI, der har specialiseret sig i europæisk terror.

USA er stadig al-Qaedas hovedmål efterfulgt af Storbritannien og Frankrig, men derefter kommer andre lande, der åbent støtter USA, heriblandt Danmark," siger han til avisen Information.

Petter Nesser, der har analyseret en lang række af de i alt 30-40 terrorangreb, som de europæiske politi-og efterretningstjenester har fået kendskab til de sidste fem år, er desuden overbevist om, at Danmark spiller en væsentlig rolle som yngleplads for en ny generation af hellige krigere.

Danmark har en betydelig tilstedeværelse af islamister og radikale," siger han og betragter det som "symptomatisk", at dansk politi for nylig kunne tiltale fire indvandrerunge for medlemskab af Skandinaviens første terrorcelle. Af andre terrorspor peger han på den kommende retssag mod den islamistiske ideolog Said Mansour, bedre kendt som boghandleren fra Brønshøj.

Det er flere grunde til at, Danmark ifølge den norske terrorforsker befinder sig blandt de øverste på listen over potentielle mål for islamisk terror.

Ud af ni kriterier, som Petter Nesser har opstillet for at definere, hvor terrortruslen er størst, opfylder Danmark de syv. Først og fremmest deltager Danmark i krigene i Irak og Afghanistan og samarbejder med jihad-bevægelsens mest inkarnerede fjender; USA, Israel, Storbritannien, hvilket i sig selv er nok til at gøre Danmark til terrormål.

For det andet er Danmark - især oven på Muhammed-krisen - kommet på al-Qaedas 'radar' og har modtaget adskillige trusler både fra al-Qaedas topledelse og fra flere al-Qaeda-inspirerede grupper på internettet.

For det tredje har Danmark til forskel fra en række andre europæiske lande et netværk af islamister, der sympatiserer med den militante jihad-bevægelses mål og midler.

Herudover opregner Petter Nesser en række supplerende kriterier, der kan motivere militant indstillede islamister til at udpege Danmark som mål for terroraktioner.