Nyheder

Forsker: Sluk pc'en og spil skak

Sluk for computerspillet og find bræt og brikker frem i stedet: Brætspil udvikler langt bedre børns evner til at tænke strategisk.

"Et brætspil som skak udfordrer børne-nes intellekt. Det udfordrer deres ev-ne til at kombinere, og det udfordrer deres evne til at tænke langt. Det langsomme tempo ved de traditionelle brætspil betyder, at børnene for træ-net evnen til at tænke sig om, hvor-imod computerspil mere kører på auto-matik og reflekser." Det siger læge og hjerneforsker Kjeld Fredens.

Der er også en værdi i, at man som brætspiller skal vente på hinanden, og at man kan vinde eller tabe, forklarer han og peger på, at f.eks. ludo er et rigtigt godt spil for f.eks. mindre børn. "Terningerne træner dem i at tælle, og de lærer at lægge taktik og strategi, så på mange måder er ludo i en tidlig alder en enorm intellektuel udfordring. Også et spil som Matador eller Backgammon træner børnenes evne til at lægge taktik," forklarer Fredens.

Selv blandt brætspillene er nogle bedre end andre til at udvikle evnen til strategisk tænkning: Skak og det gamle kinesiske brætspil go er særligt gode - og go, der er uhyre populært i Japan og Korea, er om muligt endnu bedre end skak, mener Kjeld Fredens.

Det er en af landets bedste gospillere, dr. scient. Frank Hansen, lektor ved Økonomisk Institut ved Københavns Universitet, ganske enig i.

"I go er man i højere grad end i noget andet spil nødt til at lære at afbalancere ønsket om en øjeblikkelig gevinst med et langsigtet strategisk hensyn. Det er noget, der er meget svært at lære, og det er uden tvivl en evne, der bliver udviklet af at spille go", forklarer han.

Mens computerspillene bliver stadigt mere populære, synes det imidlertid at være omvendt for brætspillene: Medlemstallet i landets skoleskakklubber er faldet støt i de seneste 15 år.