Nyheder

Fogh undskylder naziudleveringer

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) sagde i dag undskyld på Danmarks vegne for udlevering af uskyldige til Nazityskland under Anden Verdenskrig.

Den officielle undskyldning til de danskere der blev sendt sydpå blev givet ved en mindehøjtidelighed i Mindelunden i København.

"En undskyldning kan ikke gøre histo-rien om. Men den kan tjene til at erkende historiske fejltagelser. Så nuværende og kommende generationer forhåbentlig undgår lignende fejl i fremtiden," sagde Fogh.

Undskyldningen var ikke kun til det jødiske folk, men til alle uskyldige, der med de danske myndigheders aktive mellemkomst blev udleveret til uvis skæbne i Hitlers Tyskland.

Statsministeren sagde, at det kunne være tungt at tænke på, at den danske stat udleverede uskyldige til nazisterne i Tyskland. Begivenheder som han kaldte både "skamfulde" og "en plet på Danmarks i øvrigt gode omdømme i denne sammenhæng".

Ved mindehøjtideligheden var der ud over statsministeren også deltagelse af veteraner fra krigen og dronning Margrethe, der lagde blomster ved monumentet i Mindelunden.

Foghs undskyldningen bakkes op af politikerne på Christiansborg.

"Regeringens undskyldning retter sig mod konkrete handlinger dengang, som også efter min opfattelse var forkastelige. Så den støtter jeg fuldt ud," siger socialdemokraternes partiformand, Helle Thorning-Schmidt.

Hos Dansk Folkeparti er der heller ingen vaklen i geledderne.

"Undskyldningen er absolut på sin plads, og det var på høje tid, den bliver givet. Jeg synes, det er godt, at Fogh nu tager bladet fra munden og siger undskyld på vegne af os alle sammen," siger partileder Pia Kjærsgaard.

SF's formand, Villy Søvndal, giver stor ros til Foghs undskyldning, men han savner en mere konsekvent linje fra statsministeren.

"Han er mig noget selektiv i, hvor han vil have undskyldninger," siger Søvndal.