Nyheder

Drikker modermælk mod kræft

For at styrke sit immunforsvar og bekæmpe sin prostatakræft har amerikaneren Howard Cohen på 59 år med en forskergrad i fysik drukket modermælk de sidste fire år.

I dag drikker han omkring to flasker om ugen, og planen er at drikke modermælk resten af livet.

Gillian Weaver fra Storbritanniens Organisation Af Mælkebanker er overbe-vist om, at leverancen af donormælk er så knap, at for tidligt fødte og syge børn stadig vil blive prioriteret højere end voksne kræftpatienter.

Modermælk fra kollegas kone

Til at begynde med fik han leveret mælken privat via en tidligere kollega, skriver Politiken.

"Hans kone ammede en otte måneder gammel baby, og hun havde selv overlevet kræft. Hun gik med til at malke ud til mig, og de næste 11 måneder fik jeg mælk fra hende. Jeg gik derover en gang om ugen og fik den frosne mælk. En overgang drak jeg en liter om dagen," fortæller Cohen ifølge BBC.

Da kvinden besluttede at vænne sit barn fra, kontaktede Cohen i stedet Californiens Mødres Mælke Bank. Her ville man gerne sælge ham mælken, men kun mod en recept.

Men det var ikke så lige til. Flere læger afviste at udskrive recepten, men til sidst fandt Cohen en turnuskandidat med interesse for alternativ medicin, som indvilgede.

Mælk dræbte kræftceller

Cohen fik sin diagnose i 1999. En dag læste han om svenske forskere ved Lund Universitet, som skulle havde dræbt kræftceller i et laboratorium ved hjælp af ingredienser fra modermælk.

»Jeg ser det som et tilskud til de vitaminer og mineraler, jeg tager«, siger Cohen.

»Det smager ikke særligt rart. Det er en smule fedtet og har en eftersmag, så jeg mixer det med frugt og tofu og yoghurt til en drik for at maskere smagen og for at få andre gode ting ind i min kost«.

Påstand uden klinisk bevis

Flere eksperter er skeptiske overfor, om modermælk kan hjælpe mod kræft.

"Det er en bizar påstand uden noget bevis for, at det har nogen klinisk effekt", udtaler David Kerr, professor i klinisk farmakologi og terapeutisk behandling af kræftpatienter ved Oxford Universitet.

Ifølge BBC mener nogle læger oven i købet, at det kan være direkte farligt, da narkotika og vira kan overføres via brystmælk.