Nyheder

Tysk hyrdehund lærer som et barn

En tysk hyrdehund, der forstår mere end 200 ord, kan lære nye ord lige så hurtigt som mindre børn, skriver det amerikanske videnskabsmagasin Science. Den tyske bordercollie Rico har et ord-forråd på størrelse med delfiners og abers, og den kan endda begynde at regne ud, hvad nye ord betyder.

Ifølge Katrina Kelner, der er vicere-daktør på Science beviser Ricos ekstra-ordinære evner, at indlæring af ord ik-ke er unik for den mennskelige hjerne. Rico blev i øvrigt kendt i Tyskland da den optrådte i tv-showet "Wetten Dass?" (Skal vi vædde?) i 1999.

Rico vandt væddemålet i programmet for mærkelige talenter, og er nu blevet kåret som den bedste optrædende i programmet i de 20 år programmet har eksisteret.

Ricos mennesker, der bor i den tyske by Dortmund, fortæller, at hunden udviklede sine færdigheder, da han måtte undgå for megen fysisk aktivitet i forbindelse med en skulderoperation.

Menneskene Witold Krzeslowski og Susanne Baus besluttede at lege stille og mere intelligente lege med den syge Rico.

"Jeg opdagede disse talenter og fortalte om dem til min mand, der troede, at jeg var blevet gal. I begyndelsen var det kun tre til fire forskellige ting, men det er nu steget til mellem 200 og 250," siger Susanne Baus.

Tyske videnskabsfolk på Max-Planck Instituttet i Leipzig har testet Rico og fundet frem til, at hunden har evner der svarer til et tre-årigt barns.