Nyheder

Bornholmere ønsker Sverigestunnel

En tunnel mellem Bornholm og Sverige vil kunne løse øens problemer med dyre færgebilletter, aflyste afgange pga. af hårdt vejr og i tilgift fjerne miljøbelastningen fra hurtigfærgerne.

Bag ideen står it-rådgiver Peter Andre-as Harteg, som får opbakning i en afstemning på netavisen Bornholm.nu, hvor 60 procent bifalder projektet.

Hvis tunnelen kan bygges til priser som i Norge og på Færøerne vil den koste 2-3 mia. kr.

Til sammenligning koster driften af færgeselskabet BornholmsTrafikken 400 mio. om året.

Følsom turistbranche

Trafikforbindelsernes kvalitet og takstpolitik er centrale vilkår for det bornholmske erhvervsliv, f.eks. turistbranchen.

Ifølge Danmarks Statistik har både feriecentre, hoteller og campingpladser haft færre overnattende turister i forhold til sidste år, hvorimod turistbranchen i det øvrige land har haft fremgang, skriver Bornholm.nu.

Afventende folketingsmedlemmer

Bornholms socialdemokratiske folketingsmedlem Jeppe Kofod mener ifølge Bornholm.nu, at teknologien og økonomien kan udvikle sig i fremtiden, så ideen måske kan blive en realistisk mulighed.

Thor Gunnar Kofoed, der er valgt for Venstre, er lidt mere forbeholden. En reel forprojektering af en fast forbindelse mellem Bornholm og Sverige må vente på Femernforbindelsen.

I Bornholms Regionsråd frygter den tidligere amtsborgmester Knud Andersen (V), at en tunnel vil bidrage til at oversvømme øen med endagesturister.

Men det problem vil kunne løses ved en differentieret takstpolitik, som favoriserer flerdagesturister og fastboende, fremhæver tunneltilhængerne.