Dansk rumforskning tager nyt skridt med Ărsted 2
Ărsted-Satellitten fik allerede i november 2000 fĂžlge i rummet: Instrumentpakken Ărsted 2
Dansk rumforskning har taget et nyt, vigtigt skridt fremad: Kl. 19.24 dansk tid opsendtes Ărsted 2 fra Vandenberg Air Force Base i Californien.
Alt forlĂžb perfekt, da den store Delta II-raket med bl.a. Ărsted 2 ombord lettede.
Endnu ved forskerne ikke med sikkerhed, om alle systemer omkring Ărsted 2 virker. "Instrumenterne tĂŠndes fĂžrst om ca. tre uger," fortĂŠller Per Thomsen, der leder det Danske SmĂ„-satellitprogram. "En opsendelse er en temmelig hĂ„rdhĂŠndet behandling af elektronikken," forklarer han.
"Men satellitten blev frigjort helt perfekt," fortÊller Per Thomsen til TV 2/NYHEDERNE INTERAKTIV. Han oplyser ogsÄ, at solpanelerne har foldet sig ud, som de skal, og satellitten er kun 400 meter fra sin planlagte bane. Dermed skulle der vÊre hÄb om, at systemerne meget snart kan komme i funktion og satellittens kurs stabiliseres.
Forsinket opsendelse
Ărsted 2 skulle have vĂŠret afsted lĂžrdag. Men snavs pĂ„ rakettens nĂŠse-kappe og vrĂžvl med Delta-rakettens centrale computer fĂžrte til en udsĂŠttelse.
"Det er nervepirrende at vente pĂ„ en raketopsendelse," sagde direktĂžr Eigil Friis-Christensen, Dansk Rumforskningsinstitut, forud for opsendelsen. Han har prĂžvet at vente fĂžr. Da Ărsted-satellitten blev sendt op den 23. februar 1999 skete det fĂžrst efter flere udsĂŠttelser.
"Alt det, vi har arbejdet hÄrdt med igennem mange Är, kan gÄ galt. Vi mÄ derfor hÄbe, at ikke igen skal igennem en masse udsÊttelser," sagde Friis-Christensen forud.
Ikke en selvstĂŠndig satellit
Ărsted 2 er i modsĂŠtning til Ărsted ikke en selvstĂŠndig satellit. 2eren er en instrumentpakke, som er en videreudvikling af de berĂžmmede videnskabelige instrumenter i Ărsted-satellitten.
Instrumenterne er monteret i en bom pĂ„ den argentinske byggede SAC-C satellit. Fra denne bom vil Ărsted 2-pakken fortsĂŠtte og overlappe Ărsted-satellittens mĂ„linger.
De enkelte dele
I Ărsted 2-pakken er der et magnetometer, der mĂ„ler styrken og retningen af jordens magnetfelt, endnu et magnetometer, der udelukkende mĂ„ler magnetfeltets styrke, og endelig et kamera, der fastlĂŠgger satelittens og dermed instrumenternes nĂžjagtige position i verdensrummet.
Ydermere er der i Ărsted 2-pakken en computer, en strĂžmforsyning og en bom.
Bommen er vigtig, for den skaber den nÞdvendige afstand mellem instrumentpakke og satellit. Ellers ville satellitten forstyrre de nÞjagtige instrumenters mÄlinger.
Det virker
Selve instrumentpakken er bygget af en af Danmarks fÞrende, hÞjteknologiske virksomheder, TERMA Elektronik. Og medarbejdere fra bÄde Dansk Rumforskningsinstitut og TERMA Elektronik var i Argentina for at montere bommen og instrumenterne i SAC-C-satellitten i 1999. Da den 475 kg. tunge SAC-C blev flyttet til Vandenberg i Californien foretog det danske hold en endelig test af instrumenterne.
Og den danske mÄde at gÞre tingene pÄ virker.
"Vi har haft mulighed for at prĂžve vores managementkoncept fra Ărsted af i en international mĂ„lestok. Herved har vi fĂ„et bekrĂŠftet, at den projektmodel, som vi har fundet effektiv for et lille satellitprogram, ogsĂ„ er effektiv, nĂ„r vi sammenligner os med andre udenlandske organisationer." Det siger marketingchef Jens Guldberg, TERMA Elektronik.
Et netvĂŠrk
Den ny Ărsted 2-pakke skal indgĂ„ i et netvĂŠrk af satellitobservationer af Jordens magnetfelt.
FĂžrst og fremmest skal Ărsted 2 udvide og stĂžtte Ărsteds observationer. Men ogsĂ„ den tyske Champ-satellit, der blev sendt i kredslĂžb den 15. juli i Ă„r, har fĂ„et en kopi af Ărsteds instrumenter. Sammen vil de tre satellitter, Ărsted, SAC-C med Ărsted 2 og Champ, indgĂ„ i et samarbejde, der kan foretage en vigtig opmĂ„ling af de forskellige kilder til jordens magnetfelt.
Solplet-periode
Det er kun ved at have flere satellitter, man er i stand til at finde ud af, om en ĂŠndring i Jordens magnetfelt er en forstyrrelse af generel og kortvarig karakter - eller om den er lokal og permanent. Med de tre satellitter fĂ„r Ărsted-mĂ„lingerne derfor endnu stĂžrre betydning: Nu kan en mĂ„ling analyseres i sammenhĂŠng med mĂ„linger foretaget samtidig andre steder i magnetfeltet.
Dertil kommer sÄ det internationale Þnske om af have uafbrudte mÄlinger af Jordens magnetfelt i 10 Är for pÄ den mÄde at bestemme, hvorledes solpletcyklussen pÄ 11 Är pÄvirker Jorden.
"Sagen er at, at Jordens magnetfelt er et komplekst 'kaos' med bidrag fra det flydende indre i Jorden, Jordens kappe og det hele modificeres sÄ af ioniserede partikler fra Solen," fortÊller Per Thomsen, leder af det Danske SmÄ-satellitprogram, til TV 2/NYHEDERNE INTERAKTIV
"For at forstÄ de indre kilder til Jordens magnetfelt, mÄ man lave mÄlinger over flere Är for at udskille de forstyrrende bidrag fra solaktiviteten," siger seniorforsker Nils Olsen. "Det kan man bl.a. gÞre ved at finde 'pauserne' i solpletperioden og sammenligne med perioder med hÞj solpletaktivitet."
Her kommer Ărsted 2 til at levere et vigtigt bidrag.