Dansk mindretal: Øget grænsekontrol gør os til et yderområde

16x9
Grænsekontrol er et af kravene fra Dansk Folkeparti. Foto: Scanpix

Øget grænsekontrol er skadeligt for erhvervet på begge sider af grænsen, mener Sydslesvigsk vælgerforening.

Mere end hver femte dansker stemte torsdag på Dansk Folkeparti, og partiet blev dermed en af valgets helt store vindere.

Men en af partiets mærkesager vækker særligt bekymring hos det danske mindretal syd for grænsen.

- For os som mindretal har det været magtpåliggende at få styrket samarbejdet over grænsen, og der har forudsætningen været, at grænsen ikke skal være en skillelinje, men et bindeled.

Sådan siger Flemming Meyer, der formand for partiet Sydslesvigsk Vælgerforening, SSV, der repræsenterer det danske mindretal i Slesvig-Holsten.

Ønsket om en stærkere grænsekontrol har længe været en af Dansk Folkepartis helt store mærkesager. Men hos det danske mindretal er man bekymret for, hvad det vil betyde for muligheden for erhvervsmæssig vækst i området.

- Dengang, grænsen havde en skillende karakter, blev begge sider af grænsen til yderområder, og det gik ud over den erhvervsmæssige vækst, siger han.

- Hvis man i stedet gør grænsen til et bindeled, så ligger vi faktisk utrolig godt med Trekantsområdet på den ene side og metropol-området Hamburg på den anden side. Derfor lægger vi meget vægt på samarbejdet over grænsen.

Han tror ikke på, at øget grænsekontrol vil sætte en stopper for grænseoverskridende kriminalitet, men vægter i stedet et øget samarbejde.

- Vi har et godt samarbejde mellem dansk og tysk politi, og det er det, der skal til. Det er meget mere effektivt end at stå ved grænsen og føre kontrol der.

- For mig at se det ren symbolpolitik, der slet ikke er behov for, og jeg synes, at det, der sker her, er fuldstændig tovligt.

Også den tyske ministerpræsident i delstaten Slesvig-Holsten, Torsten Albig, fra det socialdemokratiske parti SPD, siger tydeligt nej til at genindføre grænsekontrollen.

- Gennem de senere år har vi opnået store fordele med fri bevægelighed hen over den dansk-tyske grænse, og vi accepterer ikke, at det sættes over styr, siger han til Flensborg Avis.

- Derfor afviser vi al snak om permanent grænsekontrol mellem Danmark og Tyskland.