DF: I lader som om, I har kæmpet for alting i fire år

- I er på nogle områder godt nok blevet kloge, lige før valget blev udskrevet.

Sådan lød fra Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl i en debat mellem partierne på Kronborg Slot tirsdag.

Udtalelsen faldt i forbindelse med det emne, som især fik politikerne op af stolen – og fik Claus Hjort Frederiksen (V) og Magnus Heunicke (S) til at bede hinanden om ’at holde kæft.’

Socialdemokraternes Magnus Heunicke ville vide, hvorfor Dansk Folkeparti peger på Venstres formand Lars Løkke Rasmussen (V) som statsminister, når det virker som om, partiet er mere enig med venstrefløjen, når det gælder reglerne om løn- og arbejdsvilkår i Danmark.

- Hvorfor er det vigtigere for dig, at Løkke skal være statsminister, end det er at sikre ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Du er jo den eneste derovre (på højrefløjen, red.), der stemmer for, når vi foreslår de her stramninger.

Fra Kristian Thulesen Dahl lød svaret:

- Det er rigtigt, at I tager nogle initiativer umiddelbart før, valget skal udskrives. Det er også heroisk, og så lader I som om, I har kæmpet for alting i fire år. Jeg vil bare sige;  på nogle områder er I godt nok blevet kloge lige før, valget skal udskrives. Og i forhold til at få strammet på carbotagereglerne, der har I ikke gjort det godt nok.

Ved du endnu ikke, hvem du skal stemme på til folketingsvalget den 18. juni. Måske kan TV 2's kandidatdatabase hjælpe dig på vej.

Social dumping er et udvidet begreb for løndumping. Det er primært lønnen og arbejdsvilkårene, der forringes. 

Det er social dumping, når udenlandsk arbejdskraft udfører opgaver i Danmark til en langt lavere løn og ringere arbejdsforhold end deres danske kolleger. Ofte udføres arbejdet af udenlandske firmaer, som ikke betaler skat eller moms i Danmark, bryder arbejdsmiljøloven og blæser på de ansattes sociale rettigheder.

Når udenlandske arbejdere i Danmark ansættes på ringere løn- og arbejdsvilkår, giver det problemer:

  • for de ansatte, der underbetales,
  • for ansatte, der arbejder på overenskomstmæssige vilkår. Deres arbejde overtages af underbetalte udlændinge, 
  • for de virksomheder, der overholder reglerne: De kan ikke klare den unfair konkurrence, og for beskæftigelsen, fordi danske arbejdere bliver fyret. 

Derfor skal arbejde udført i Danmark foregå efter danske løn- og arbejdsvilkår.

Det er vigtigt at understrege, at udenlandsk arbejdskraft er helt i orden, når det foregår på danske vilkår.

Kilde: 3F