Valgkamp dag tre: Enhedslisten, DF og LA danner EU-alliance

Valgkampen er knap begyndt før de tre partier Liberal Alliance, Enhedslisten og Dansk Folkeparti er gået sammen i en noget utraditionel alliance. De tre partier har ifølge seneste megafonmåling fra d. 27.maj 2015 lidt over 60 mandater, som de har tænkt sig at anvende til at afholde folkeafstemninger om større EU-politiske beslutninger.

Ifølge grundloven kan partier, der til sammen har over 60 mandater, kræve folkeafstemning om politiske beslutninger, også selvom der ikke er tale om suverænitetsafgivelse ifølge justitsministeren. 

- Med den her konstruktion gør vi det jo fra gang til gang. Det er sådan, at der først skal et lovforslag igennem Folketinget. Vi tre partier, der har det her kvalificerede mindretal, skal så blive enige og bede om, at det her spørgsmål skal til folkeafstemning, siger Perniller Skipper til TV 2 og fortsætter:

- Det er jo ikke, hvor meget salt, der skal være i smørret, som vi skal ned og stemme om. Det er mere de her grundlæggende spørgsmål.

Liberal Alliance: Vi skal ikke stemme om alle EU-spørgsmål
Liberal Alliances gruppeordfører, Simon Emil Ammitzbøll, understreger at det ikke vil være alle EU-spørgsmål, der skal nødvendigvis skal stemmes om, men de største af dem.

- Det er jo ikke sådan, at vi skal til at have folkeafstemning i tide og utide. Men det her det er en god bremse der sikrer, at den stemning der er i befolkningen om, at man vil stadig være medlem af EU, men samtidig være kritisk for nogle af de tiltag der kommer, den kan ligesom blive repræsenteret ved folkeafstemningerne, selvom der ikke er et flertal i Folketinget.

Britiske tilstande 
I denne regeringsperiode har Liberal Alliance, Enhedslisten og Dansk Folkeparti ikke haft mandater nok til at kunne kræve folkeafstemning. Men hvis de nuværende meningsmålinger holder stik, vil de tre partier sikre sig 60 mandater eller flere til sammen. 

Udmeldingen vækker opsigt hos Rebecca Adler-Nissen, der er lektor og EU-ekspert ved Københavns Universitet, til TV 2.

- Den tilgang varsler britiske tilstande i dansk EU-politik, siger hun.

Storbritanniens premierminister, David Cameron, genvandt tidligere på måneden nøglerne til Downing Street 10. Et af de centrale valgpunkter hos De Konservative var netop, at befolkningen blev lovet en afstemning senest i 2017 om, hvorvidt Storbritannien fortsat skal være medlem af EU. 

Skal bero på virkeligheden 
Hos Dansk Folkeparti mener Morten Messerschmidt, at de danske vælgere har en fundamental ret til medbestemmelse på centrale ting, der i dag besluttes fra Bruxelles. 

- Hvis og når disse tre partier bliver store nok til at kræve folkeafstemning om EU-emner, vil de nuværende EU-partier ikke længere kunne luske EU-politik ind i Danmark. De vil i langt højere grad skulle bero sig på virkeligheden - at danskerne vil have mindre EU og meget mere Danmark, siger Morten Messerschmidt

Alliancen generer ikke Venstre
Venstres EU-ordfører er lader sig ikke skræmme af de tre partiers alliance. 

- Venstre er et parti, der respekterer Danmarks riges grundlov. Jeg synes, at vi skal se, hvem der kommer i Folketinget, før vi kaster os i at diskutere, hvad de tre partier eventuelt skal bruge deres fælles mandater til, siger Jakob Ellemann-Jensen til TV 2. 

Britiske tilstande 
I denne regeringsperiode har Liberal Alliance, Enhedslisten og Dansk Folkeparti ikke haft mandater nok til at kunne kræve folkeafstemning. Men hvis de nuværende meningsmålinger holder stik, vil de tre partier sikre sig 60 mandater eller flere til sammen. 

Udmeldingen vækker opsigt hos Rebecca Adler-Nissen, der er lektor og EU-ekspert ved Københavns Universitet, til TV 2.

- Den tilgang varsler britiske tilstande i dansk EU-politik, siger hun.

Storbritanniens premierminister, David Cameron, genvandt tidligere på måneden nøglerne til Downing Street 10. Et af de centrale valgpunkter hos De Konservative var netop, at befolkningen blev lovet en afstemning senest i 2017 om, hvorvidt Storbritannien fortsat skal være medlem af EU. 

Skal bero på virkeligheden 
Hos Dansk Folkeparti mener Morten Messerschmidt, at de danske vælgere har en fundamental ret til medbestemmelse på centrale ting, der i dag besluttes fra Bruxelles. 

- Hvis og når disse tre partier bliver store nok til at kræve folkeafstemning om EU-emner, vil de nuværende EU-partier ikke længere kunne luske EU-politik ind i Danmark. De vil i langt højere grad skulle bero sig på virkeligheden - at danskerne vil have mindre EU og meget mere Danmark, siger Morten Messerschmidt.

Er du i tvivl om, hvad partierne mener om EU, kan du blive klogere i den interaktive grafik nedenfor.

I den interaktive grafik nedenunder kan du trykke på partibogstaverne og læse deres holding.
TV 2 har spurgt de ti partier, der opstillet ved det kommende folketingsvalg, hvad de mener om ti forskellige emner, der normalt optager danskerne. Svarene er indhentet via partiernes pressefolk, der enten selv har svaret, sendt det videre til de respektive ordfører eller ladet deres politiske konsulenter svare.
Vi kan desværre ikke hente data på nuværende tidspunkt. Prøv igen senere.