Pia Olsen Dyhr afviser kampagne-kritik: Jeg fremhæver ikke mig selv

16x9
I kampagnen følger man Pia Olsen Dyhr fra barn til ældre Foto: SF

De politiske ledere vil have rockstjernestatus for at blive valgt. De er for dårlige til at markere sig med deres politiske budskaber. Derfor er de nødt til at slå igennem med deres personlige brands.

Sådan lyder det fra brandingekspert Peter Horn om SFs nye kampagne 'Investering i mennesker'.

En del af kampagnen er en video med partiets formand Pia Olsen Dyhr i centrum. I videoen hører man om formandens opvækst - fra kikset nørd med briller, der var bange for drengene, til teenager der fandt interesse for politik.

Pia Olsen Dyhr afviser dog, at hun forsøger at fremhæve sig selv frem for partiets politik.

- Jeg synes, at det er groft, at han kalder det en manipulerende kampagne. Vi fortæller om SFs politik gennem mit liv. Det lugter langt væk af, at han er uenig i partiets politik, og at han derfor retter en kritik mod kampagnen, siger hun til tv2.dk.

- Jeg kan ikke pludselig være en mand
Ifølge Peter Horn er kampagnen primært målrettet Pia Olsen Dyhrs kernevælgere - kvinder, der er jævnaldrende med formanden. 

- Man ser næsten kun kvinder i videoen. Hvad end det er børn, teenagepiger eller "den sure kælling i bussen", så er det kvinder, som kampagnen taler til. Videoen er uautentisk, syntetisk og manipulerende. Det viser, at politikerne lader sig styre af deres spindoktorer eller reklamebureauer og en markant positionering  i forhold til vælgerne, lyder det fra Peter Horn.

Den bemærkning får dog SFs formand til at opfordre Peter Horn til at se videoen igennem igen.

- Der er mænd med i bussen. Men når det primært er kvinder, det handler om, så er det jo fordi, filmen handler om mig. Og jeg kan af gode grunde ikke pludselig være en mand, siger Olsen Dyhr, som ikke mener, at der er noget i vejen med at sætte fokus på partiernes formænd:

- Personer og politik hører uløseligt sammen. Man kan ikke adskille de to. Hvis man fører en dårlig politik, så vil det altid falde tilbage på personen bag - og omvendt, slutter SFs partileder.

Ekspert: Jeg tager ikke stilling til partiets politik
Peter Horn afviser dog, at han i sin analyse af SFs kampagne har taget stilling til partiets politik.

-  Jeg har på ingen måde taget stilling til SFs politik, men har udelukkende på opfordring evalueret Pia Olsen Dyhrs video – og ud fra det konkluderet, at den er som anført, skriver Peter Horn i en mail til TV 2.

- Jeg har samtidig anført, at hendes kampagne ikke adskiller sig stort fra de fleste andre partilederes - de flytter alle - med et par undtagelser - fokus fra deres manglende politik og over på deres personer. På den måde vil de – som blandt andet rockmusikere - lukrere på et brand, der ofte er et skønmaleri af virkeligheden. Og – jeg har ikke – lige så lidt som Pia Olsen Dyhr fremfører det i videoen - nogen holdning til SFs politik.