Republikaner stiller op imod Trump – kalder præsidenten en skolegårdsbølle

16x9
I 2016 stillede han op som vicepræsidentkandidat for det libertære parti. Nu er Bill Weld den første officielle udfordrer til præsident Trump i det republikanske primærvalg. Foto: Mark Kauzlarich / Ritzau Scanpix

Præsident Trump er uhyre populær blandt republikanske væIgere, og det er historisk svært at vælte en siddende præsident i et primærvalg.

Han har kaldt præsident Trump for en skolegårdsbølle og sagt, at USA har spildt enorme mængder tid på at forholde sig til præsidentens ”narcissisme og irrationelle opførsel".

Nu har den tidligere guvernør i Massachusetts, Bill Weld, officielt meldt ud, at han vil udfordre Trump i det republikanske primærvalg. Han beskriver sig selv som en republikaner, der kan arbejde hen over midten af amerikansk politik, og som vil stå for en konservativ økonomisk politik.

- Donald Trump er ikke økonomisk konservativ. Han prøver ikke engang at lade som om. Landet fortjener økonomisk mådehold og konservatisme, siger han.

Det er en ualmindeligt svær opgave, som 73-årige Weld kaster sig ud i. Han har ikke vundet et valg siden 1994 og stiller op imod en siddende præsident, som er yderst populær blandt republikanske vælgere.

- Det er et vildt forsøg. Men det er afgjort et mindre vildt forsøg, end da Donald Trump annoncerede sit kandidatur, og ingen tog ham seriøst, siger Stuart Stevens, en af Welds rådgivere.

- Han kommer til at køre en helt anden slags kampagne. Han er ikke vred på verden. Han er ikke et offer.

Stiller op for at vinde

Bill Weld er politisk uenig med Trump på en række punkter – fra håndteringen af klimaudfordringen til LGBTQ-rettigheder over handelsaftaler og forholdet til NATO.

Men det, der ser ud til at gøre Weld mest vred, er Trumps kontinuerlige angreb på minoriteter og indvandrere. Han kalder det Trumps ”immigrations-jihad” rettet mod mexicanere, muslimer og centralamerikanske asylansøgere.

- Der er altid nogen, der får skylden for at true Amerikas renhed, har han sagt.

Udmeldingen fra Bill Weld har været undervejs i flere måneder. Han har gentagne gange afvist, at han kun stiller op for at sabotere Trumps genvalg.

- Du stiller op for at vinde, indtil du ikke vinder, siger han.

Trump-rådgiver: Han er en total taber

Trumps tidligere kampagnechef, Corey Lewandowski, affejer udfordringen.

- Den her fyr er en total taber. Han er ikke blevet valgt til noget i 25 år. Klovn!

Det er set - også i nyere tid - at en siddende præsident ikke er nået igennem primærvalgene efter udfordringer fra eget parti. Der var Lyndon B. Johnson i 1968, der i forlængelse af Vietnamkrigen trak sit kandidatur, efter primærvalgene var gået igang. Og Harry Truman i 1952, som gav op efter at have tabt primærvalget i New Hampshire.

Netop New Hampshire er også hovedfokus for Bill Weld – en stat, der ligger tidligt i den republikanske kalender, og som er kendt for sine rebelske vælgere. Derfra håber han at skabe et momentum.