Julian Assanges far chokeret: - Jeg er 74 år, og jeg ser bedre ud end ham

Julian Assange far opfordrer til, at de britiske og australske myndighederne laver en udleveringsaftale.

Torsdag gik billederne af Wikileaks-stifteren Julian Assange verden rundt.

Efter syv år på Ecuadors ambassade i London blev han slæbt ud af civilklædte britiske betjente og anholdt.

På billederne kan man se Julian Assange med langt, gråt skæg og håret i samme farve samlet i en stram hestehale.

Et andet billede end dem, som i løbet af årene har fyldt i medierne.

Og et andet billede end det, som Assanges far, John Shipton, havde af sin søn:

- Jeg så ham, da politiet slæbte ham ned af trapperne - han så ikke godt ud.

Jeg er 74 år, og jeg ser bedre ud end ham

John Shipton, far til Julian Assange.

- Jeg er 74 år, og jeg ser bedre ud end ham. Og han 47 år. Det er virkelig et chok, siger faderen søndag i et interview med den australske avis Herald Sun.

Opfordrer til udlevering

Julian Assange er oprindeligt australier, men fik sidste år også et statsborgerskab af Ecuador. Han fik asyl fra selvsamme land i 2012.

Samme år udskrev Westminster Byret i den britiske hovedstad en arrestordre over Julian Assange, efter at han var udeblevet fra retten.

Og selvom Julian Assange nu ikke har været i Australien i mange år, opfordrer hans far til, at myndighederne i de to lande indleder en dialog for en udlevering.

Det kan blive løst, så det tilfredsstiller alle.

John Shipton, far til Julian Assange.

Mere præcist siger han, ifølge Herald Sun, at Australiens premierminister, Scott Morrison, og landets udenrigsministerium bør undersøge mulighederne for "en nuanceret måde at gøre noget".

- Det kan blive løst, så det tilfredsstiller alle. Og der har været snak om et møde mellem en senator og en embedsmand fra udenrigsministeriet i forhold til at udlevere Julian til Australien, siger han.

WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev anholdt torsdag.
WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev anholdt torsdag. Foto: Hannah Mckay / Ritzau Scanpix

Lederen af oppositionspartiet Labour i Storbritannien, Jeremy Corbyn, har sagt, at Julian Assange ikke skal udleveres, og den australske premierminister har udtalt, at Assange vil få juridisk hjælp, men "ikke vil få en særlig behandling", når og hvis, han udleveres til Australien.

Har været på ambassaden af frygt for udlevering

Torsdagens anholdelse foregik på Ecuadors ambassade, og det var ambassadøren, der lukkede britisk politi ind, efter at Ecuadors regering trak australierens politiske asyl tilbage.

Ecuador har af Storbritannien fået en garanti for, at Assange ikke bliver udleveret til et land, hvor han risikerer dødsstraf.

Wikileaks-stifteren har opholdt sig på ambassaden i frygt for at blive udleveret til USA, hvor han risikerer at blive tiltalt for at have offentliggjort hemmelige oplysninger fra de amerikanske krige i Afghanistan og Irak.

Ifølge en af Julian Assanges advokater, Jennifer Robinson, skete anholdelsen på baggrund af en udleveringsanmodning fra netop USA, skriver AP. Det bekræfter politiet i London i en pressemeddelelse.

Også anklaget for voldtægt

Tidligere var han også ønsket udleveret af svenske myndigheder for anklager om voldtægt, men Sverige trak anmodningen tilbage i 2017.

Den 47-årige australier har flere gange forsøgt at få ophævet arrestordren mod ham, men den britiske domstol har holdt fast med begrundelsen, at han ikke overholdt betingelserne for løsladelse mod kaution, da han søgte tilflugt på ambassaden.

Opholdet endte dog, da Ecuador til sidst blev træt af gæsten på ambassaden, fordi han blandt andet installerede ulovligt elektronisk udstyr og blokerede overvågning.

I juni 2010 offentliggjorde Wikileaks omkring 90.000 hemmelige dokumenter. Hovedparten var amerikanske dokumenter fra krigen i Afghanistan. Få måneder senere havnede næsten 400.000 fortrolige dokumenter fra Irak-krigen hos Wikileaks.

I 2010 blev han anholdt af britisk politi og siden løsladt mod kaution. I 2011 besluttede en domstol, at han skulle udleveres til Sverige angående voldtægtssagen. Den stadfæstes i 2012, og derfor flygtede han til Ecuadors ambassade.