Har May mistet kontrollen over sin Brexit-aftale? Få overblikket her

Mandagens afstemning i Underhuset kan betyde, at parlamentet tager styringen over Brexit-processen.

Det var et historisk ændringsforslag, der blev vedtaget mandag aften i Underhuset.

Premierminister Theresa May eller regeringen kommer ikke til at sætte dagsordenen, når parlamentet endnu engang skal diskutere Brexit onsdag. I stedet bliver det parlamentarikerne, der kan forsøge at sætte en ny kurs op til den deadline, der i sidste uge blev rykket, men som stadig rykker tættere på.

Få her overblikket over, hvad mandagens historiske afstemning betyder.

Hvad er der sket?

Mandag aften stemte Underhuset om, hvorvidt parlamentet tager styringen over Brexit-processen fra Theresa Mays regering. 329 stemte ja, og 302 stemte nej. Det betyder, at May ikke sætter dagsordenen, når der igen er møde i Underhuset onsdag. Parlamentarikerne skal beslutte, hvad de vil have til afstemning, og de får mulighed for at fremsætte alternative forslag.

Er det vigtigt?

Det kan det være. Ifølge TV 2s korrespondent Svenning Dalgaard er der en konstitutionel krise i Storbritannien.

- Vi ved ikke, om det er parlamentet eller regeringen, der regerer. Det kan betyde, at regeringen bliver nødt til at udskrive valg for at få afklaret sagen. Det kan også betyde, at de bliver nødt til at lave en ny folkeafstemning, siger han.

Hvad sker der nu?

Onsdag er der endnu et møde i Underhuset. Som følge af mandagens resultat er det parlamentet og ikke regeringen, der skal sætte forslag til afstemning. Blandt andet skal der ifølge The Guardian stemmes om at droppe Mays aftale om et Brexit uden en aftale, og om der skal afholdes en ny folkeafstemning. Onsdagens møde i Underhuset kan betyde, at kursen for Brexit-processen ændrer sig. Men man skal også huske, at afstemningerne kun vejledende, hvilket betyder, at Theresa May ikke er juridisk forpligtet til at følge resultatet af dem.

Skal Theresa May følge resultatet af mandagens afstemning?

Nej. Afstemningen var vejledende, hvilket betyder, at hun ikke er forpligtet til at følge den. Men hvis hun ikke gør det, vil hun komme under et endnu større politisk pres, end det hun i forvejen er under. Er der flertal i parlamentet for de forslag, der bliver fremsat onsdag, er disse heller ikke bindende, men de vil lægge pres på Theresa May.

-  Vi ved, at hun på forhånd har sagt, at hun ikke bryder sig om tanken om, at parlamentarikerne kommer til at tage kontrollen. Hun er bestemt ikke tilfreds med, at det her forslag nu er blevet stemt igennem, siger TV 2s korrespondent i London Divya Das.

Hvor stort et slag er det her for Theresa May?

Afstemningen mandag er endnu et nederlag for Theresa May og den Brexit-plan, hun har forsøgt forhandlet på plads de seneste to år. Af de 329 parlamentarikere, der stemte ja mandag, var der 30 konservative fra hendes eget parti. Tre af dem var juniorministre. I weekenden skrev The Times, at 11 ledende konservative parlamentsmedlemmer ønsker en ny premierminister, og at der var planer om at udføre et plot mod Theresa May.

***