Nødstedt krydstogtskib i havn: - We made it

479 passagerer er blevet evakueret siden lørdag, hvor skibets motorer satte ud. De øvrige 894 om bord måtte overnatte på skibet.

Efter mere end 24 turbulente timer i høj sø er krydstogtskibet Viking Sky nu i sikker havn i den norske by Molde med de resterende 436 passagerer og 458 besætningsmedlemmer om bord.

Skibet lagde til omkring klokken 16.30. Imens stod flere af de tilbageværende passagerer på skibet og vinkede ind til land fra deres balkoner. Nogle råbte "we made it" og blev mødt af jubel fra kajen, rapporterer NRK.

- Vi har jo lært mange at kende på krydstogtskibet. Det var godt at se dem komme ind, og at de har det godt, siger Denise Toser, som var en af de første til at blive evakueret fra skibet lørdag eftermiddag og søndag var på kajen for at se skibet ankomme, til det norske medie.

Skibet, der er ejet af den norske skibsreder og rigmand Torstein Hagens selskab Viking Ocean Cruises, kom lørdag ved 14-tiden i havsnød i Norskehavet ved Hustadvika ud for kysten ved Møre og Romsdal i Norge, da skibets fire motorer satte ud i et kraftigt stormvejr med vindstød af orkanstyrke.

Skibet blev efterfølgende kastet rundt i de op til ti meter høje bølger og drev mod land, inden det lykkedes for skibets besætningsmedlemmer at få skibets to ankre til at fæste sig på havbunden. Det skete blot 100 meter før, skibet ville være gået på grund.

Optagelser fra passagerer viser, hvordan skibets interiør skøjtede rundt i bølgerne, ligesom loftet på flere etager faldt ned.

Amerikaneren Alexus Sheppard er ombord på krydstogtskibet ved Norges kyst, som bliver evakueret. Video: Lars Keinicke Tofte

I alt er 25 personer fra Viking Sky blevet behandlet på sygehusene i Molde og Kristianssund, oplyser sundhedsvæsenet i Møre og Romdal. 13 personer var klokken 14 fortsat indlagt. Én persons tilstand betegnes som alvorlig.

479 evakueret fra skib med helikopter

I alt 479 passagerer blev evakueret fra Viking Sky ved en for en at blive hejst op i redningshelikoptere, der fløj i pendulfart mellem krydstogtskibet og land. Også det danske forsvar sendte en helikopter til Norge, så de norske myndigheder kunne frigive flere redningshelikoptere til evakueringen.

Skibet Viking Sky har motorproblemer i høj sø ud for Møre og Romsdal. Video: Lars Keinicke Tofte

Kort før klokken ni søndag morgen lykkedes det de to slæbebåde Vivax og Ocean Response at hægte sig fast på Viking Sky, der på dét tidspunkt havde fået startet tre af skibets fire motorer og ved egen motorkraft og i mildere vejr var sejlet længere væk fra kysten. Evakueringen af passagerer med helikopter fortsatte imidlertid, mens skibet blev bugseret, af frygt for at skibets motorer skulle sætte ud igen.

Evakuering med helikoptere blev indstillet kort før klokken 10.

Udover de to slæbebåde kunne man på tjenesten marinetraffic.com, der følger skibsfarten i hele verden, se, at Viking Sky også blev fulgt sikkert til land af forsyningsskibet Normand Ranger.

Lastskib fik slagside

Viking Sky var ikke det eneste skib, der lørdag kom i havsnød. Lastskibet Hagland Captain, der var på vej med tømmer til en papirfabrik i Trøndelag, kom også i havsnød, da det var på vej for at hjælpe Viking Star. Skibet fik slagside, og besætningsmedlemmerne måtte reddes i land af redningshelikoptere.

Indbyggere på land kigger ud på Viking Sky, der er på vej i land.
Indbyggere på land kigger ud på Viking Sky, der er på vej i land. Foto: Svein Ove Ekornesvaag / NTB scanpix
Redningshelikoptere har fløjet i pendulfart mellem land og krydstogtskibet.
Redningshelikoptere har fløjet i pendulfart mellem land og krydstogtskibet. Foto: Svein Ove Ekornesvaag / Ritzau Scanpix
Lastskibet Hagland Captain fik slagside i samme farvand lørdag, og besætningsmedlemmer måtte evakueres.
Lastskibet Hagland Captain fik slagside i samme farvand lørdag, og besætningsmedlemmer måtte evakueres. Foto: Svein Ove Ekornesvaag / Ritzau Scanpix
Viking Sky på vej i havn med de resterende passagerer og besætningsmedlemmer.
Viking Sky på vej i havn med de resterende passagerer og besætningsmedlemmer. Foto: Svein Ove Ekornesvaag / NTB scanpix

Viking Sky er 227 meter langt, 28 meter bredt og har 14 dæk. Der er 465 kabiner om bord, butikker, to restauranter, to biografsale, et teater og en spa.

Skibet har været i brug siden 2017 og er bygget af det samme italienske skibsværft, Fincantieri, som byggede skibet Costa Concordia, der forliste ved den italienske ø Giglio i januar 2012.

Skibet har avancerede sikkerhedssystemer, der blandt andet blev udviklet på baggrund af Costa Concarida-forliset. Desuden er det udstyret med nye energibesparende motorer og udstødningsfiltre.

Det kostede 2,64 milliarder kroner at få bygget Viking Sky.

Viking Sky er tæt på land og på vej ind i Molde Havn fulgt af to slæbebåde og et forsyningsskib.
Viking Sky er tæt på land og på vej ind i Molde Havn fulgt af to slæbebåde og et forsyningsskib. Foto: Svein Ove Ekornesvaag / NTB scanpix