Tusindvis af briter på gaden for at kræve ny folkeafstemning

Nok er nok - det er tid til at give det britiske folk det sidste ord, lyder det fra Londons borgmester.

Briter i titusindvis - muligvis hundredtusindvis - marcherede lørdag igennem Londons gader med ét klart krav: En ny folkeafstemning om briternes udtræden af EU.

Under parolen 'Put It To The People' havde arrangørerne indkaldt til demonstration, og billeder fra London viser, at der var stor tilslutning til marchen fra Park Lane til Parliament Square foran det britiske parlament.

- Det er først gang i mit 62-årige liv, at jeg er mødt op for at give min mening til kende, fordi jeg kan ikke se nogen fremtid for landet, for min børn og børnebørn. Det er bare ét stort rod, så er jeg er nødt til at tage kampen op, siger en demonstrant, Rob Worthy, til BBC

Tusindvis af briter demonstrerer i London for en ny folkeafstemning om Brexit.
Tusindvis af briter demonstrerer i London for en ny folkeafstemning om Brexit. Foto: Henry Nicholls / Ritzau Scanpix

Borgmester er med

Folkene bag kampagnen forventede, at hundredtusinder ville deltage i demonstrationen, der foregik seks dage før, briterne oprindeligt skulle have forladt unionen. Altså før premierminister Theresa May bad om udsættelse. Senere skrev de på Twitter, at en million mennesker deltagog. Det skal understregs, at det er arrangørernes estimat.

Én, der mødte op for at vise sin opbakning til demonstrationens budskab, var Londons borgmester, Sadiq Khan.

- Her i London er tusindvis af mennesker fra hele byen og landet samlet med @peoplesvote_uk (arrangørerne, red.) for at sende et klart budskab: Nok er nok - det er tid til at give det britiske folk det sidste ord, skriver han på Twitter.

TV 2-korrespondent Ulla Terkelsen mødte store grupper fra både Nordengland og Skotland blandt demonstranterne. Hun fortæller, at det var en meget blandet flok:

- Man regner med en megademonstration. Og det, alle de her mennesker vil sige til regeringen, er: ”Vi vil gerne have en ny folkeafstemning. Der er gået totalt kage i det her forløb siden den sidste folkeafstemning, det er på tide at spørge folket én gang til for at få lidt orden i sagerne".

Mey afviser, hvad med Corbyn?

De skal dog ikke regne med, at premierministeren lytter til deres krav. Theresa May har hidtil afvist enhver snak om en ny folkeafstemning.

.
. Foto: Peter Nicholls / Ritzau Scanpix

Men hvem skal de så sætte deres lid til? Hvis man kigger ud over parlamentet, peger pilen på oppositionsleder og leder af Labour Jeremy Corbyn, fortæller journalist og forfatter, Lone Theils, der tidligere har været korrespondent i Storbritannien.

Men selvom han luften muligheden en smule, så er han endnu ikke helthjertet gået ind i sagen, og det er langt fra sikkert, at han vil gøre det:

Arrangørerne skønner, at en million mennesker deltager i demonstrationen.
Arrangørerne skønner, at en million mennesker deltager i demonstrationen. Foto: F Arrizabalaga / Ritzau Scanpix

- Han har koketteret lidt med det, men han har ikke lagt sin vægt bag sådan et forslag, fordi han inderst inde ikke ser nogen fordel selv. Han vil hellere have, det hele ramler sammen om ørerne på Therese May og så håbe på, der kommer valg, siger Lone Theils til Tv 2.

Fire millioner underskrifter

Imens politikerne ikke kan finde ud, hvordan Storbritannien skal træde ud af EU, er frustrationerne i befolkningen tydelige. Det viser sig ikke alene i form af protesterne i gaderne,

Den seneste uge har over 4,2 millioner briter skrevet under på et borgerforslag, der hedder 'ophæv artikel 50 (EU’s skilsmisseakt, red.) og forbliv i EU'.

En hilsen til USA's præsident, Donald Trump, og tidligere leder af UKIP Nigel Farage, der førte an i kampagnen for at forlade EU.
En hilsen til USA's præsident, Donald Trump, og tidligere leder af UKIP Nigel Farage, der førte an i kampagnen for at forlade EU. Foto: Facundo Arrizabalaga / Ritzau Scanpix
.
. Foto: F Arrizabalaga / Ritzau Scanpix

Torsdag meddelte EU, at unionen er klar til at udskyde Brexit indtil 22. maj. 

Dog kun hvis Theresa Mays Brexit-aftale stemmes igennem i det britiske parlament inden 29. marts, som hidtil har været datoen for Brexit.

Ellers bliver Brexit stadig udskudt, men det bliver kun til 12. april.

.
. Foto: Neil Hall / Ritzau Scanpix