Krydstogtskib evakueres ved Norges kyst - flere er kommet alvorligt til skade

Over 1000 personer skal reddes i land. Ti er blevet indlagt på hospitalet - tre af dem med alvorlige skader, forlyder det.

Krydstogtskibet Viking Sky er i vanskeligheder ud for Norges kyst. Det bekræfter norsk politi. 

Politiet fik klokken 14.00 lørdag en mayday-melding fra krydstogtskibet, der lå ved Husadvika ud for kysten ved Møre og Romsdal.

Det forlød, at skibet havde motorproblemer og drev mod land, og den norske hovedredningscentral sendte både og helikoptere ud for at evakuere de 1373 personer ombord på skibet.  

Amerikaneren Alexus Sheppard er ombord på krydstogtskibet ved Norges kyst, som bliver evakueret. Video: Lars Keinicke Tofte

Denne aktion er sent lørdag aften stadig i fuld gang, men vanskeliggjort af kraftig blæst og høje bølger.

En af passagerne er amerikaneren Alexus Sheppard. Hun har lagt en video på Twitter, hvor man kan se skibets interiør glide frem og tilbage på dækket, mens dele af loftet ramler ned over passagerne. 

- Venter stadig på evakuering, skriver hun.  

Her befinder Viking Sky sig ud for Norges kyst.
Her befinder Viking Sky sig ud for Norges kyst. Foto: Skærmdump / MarineTraffic.com

139 passagerer reddet i land

Efter helikoptere i adskillige timer havde fløjet i pendulfart mellem skib og fastland, kunne hovedredningscentralens talsmand, Einar Knudsen, omkring klokken 21.15 oplyse til NRK, at 136 passagerer var reddet i land.

Det tal er siden steget til 139 og vil formentlig fortsat stige langsomt. 

Krydstogtskibet Viking Sky er i vanskeligheder ud for Norges kyst. Det bekræfter norsk politi. Politiet fik klokken 14.00 lørdag en mayday-melding fra krydstogtskibet, der lå ved Husadvika ud for kysten ved Møre og Romsdal. Video: Emil Færch

Borghild Eldøen, der er pressekontakt ved hovedredningscentralen, siger til VG, at redningsaktionen fortsætter natten igennem. Hun oplyser også, at de fleste af passagererne er britiske og amerikanske, men at der er passagerer fra mange lande ombord. 

Mediet skriver også, at af de 1373 ombordværende er 915 passagerer, mens resten er personale. 

Helikopterne flyver i pendulfart mellem skib og land for at få alle 1300 passagerer i sikkerhed.
Helikopterne flyver i pendulfart mellem skib og land for at få alle 1300 passagerer i sikkerhed. Foto: Odd Roar Lange / NTB scanpix

Ifølge Udenrigsministeriets Borgerservice, som sammen med ambassaden i Oslo følger situationen tæt, er der ikke oplysninger om danskere ombord på Viking Sky. 

Flere tilskadekomne

De lokale sundhedsmyndigheder oplyser yderligere, at ti er blevet sendt på hospitalet - tre af dem alvorlige skader.  

Ifølge VG har politiet oprettet et modtagecenter i en by tæt på kysten, hvor evakuerede passagerer bliver modtaget og registreret af politiet. Derfra bliver de sendt videre til hoteller i området, lyder det. 

Evakueret passager: - Jeg var bange

En af de personer, som er blevet reddet i land, er Janet Jacob. Hun fortæller til NRK, at helikopterturen ind til fastlandet var forfærdelig. 

- Jeg var bange. Jeg har aldrig oplevet noget så skræmmende. Jeg begyndte at bede, jeg bad for sikkerheden for alle om bord, siger nordmanden, der beskriver vinden omkring helikopteren "som en tornado." 

Helikoptere evakuerer det norske krydstogtskib, som har fået motorstop ved Norges kyst. CHC Helicopters. Video: Lars Keinicke Tofte

Hun forklarer, at passagerene i første omgang blev evakueret til etager højere oppe på skibet, fordi ruderne længere nede blev smadret, og skibet begyndte at tage vand ind. 

Endnu et skib i problemer

Evakueringen skrider langsomt frem, da der kun kan være mellem 10 og 15 personer på helikopterne ad gangen.

Tidligt på aftenen lørdag er der desuden meldinger om, at endnu et skib har problemer. 

En fragtbåd med navnet Hagland Captain har fået motorstop og driver rundt på havet, og besætningen på ni mand skal nu evakueres med to af de helikoptere, der allerede er på stedet, oplyser hovedredningscentralen på Twitter.

De skriver, at helikopterne nu er omdirigeret for at hjælpe fragtbåden, og at dette vil forsinke evakueringen af krydstogskibet. 

- Men alle ombord vurderes at være trygge, skriver hovedredningscentralen. 

Bølger på syv til ti meter

TV 2 var tidligere lørdag i kontakt med den norske rejsejournalist Odd Roar Lange, der stod ved kysten og holdt øje med Viking Sky. 

- Evakueringen er i gang, og jeg kan se to helikoptere, der hænger over skibet. Der er store bølger på syv til ti meter, sagde han. 

Odd Roar Lange oplyste, at området er et af Norges farligste havområder, og at flere skibe før er gået ned her. 

Viking Sky i vanskeligheder
Viking Sky i vanskeligheder Foto: Odd Roar Lange
Odd Roar Lange fortæller om bølger mellem syv og 10 meter høje.
Odd Roar Lange fortæller om bølger mellem syv og 10 meter høje. Foto: Odd Roar Lange

Redningsfartøjer måtte vende om

Hovedredningscentralen skriver på Twitter, at fem helikoptere er i luften, og en række fartøjer deltager i evakueringen. 

De to redningsfartøjer RS Erik Bye og RS Mærsk blev tidligere på eftermiddagen sendt ud for at assistere. 

Begge måtte dog vende om på grund af vejrforholdene og af hensyn til egen sikkerhed, skriver den frivillige organisation Redningsselskapet på Twitter

De er dog i beredskab, hvis situationen forværres, skriver de videre. 

Rejste fra Bergen 14. marts

Viking Sky er 227 meter langt og har en bredde på 28 meter. Det har plads til 930 passagerer og 465 besætningsmedlemmer. 

Skibet rejste fra Bergen 14. marts og skulle på en 12 dages cruise med sidste stop i London 26. marts.

Det var indtil hændelsen i dag på vej mod Stavanger i Norge.