Her fordrives Islamisk Stat fra sin lejr - nu har de kun en flodbred tilbage

16x9
Folk på flugt inde i Islamisk Stats sidste teltlejr. Lejren er nu erobret af koalitionsstyrkerne. Foto: Giuseppe Cacace / Ritzau Scanpix

Islamisk Stats krigere holder fast i en smal stribe land langs Eufrat-floden, efter de blev fordrevet fra deres teltby tirsdag eftermiddag.

Terrororganisationen Islamisk Stat er meget tæt på at have mistet sit sidste stykke land efter tirsdagens offensiv fra den amerikansk-støttede koalition, Syriens Demokratiske Styrker (SDF).

Dette er ikke en sejrserklæring, men en betydelig udvikling i krigen

Mustafa Bali, presseofficer

Kampene finder sted ved den lille by Baghuz på grænsen mellem Syrien og Irak, og nu har SDF næsten trængt Islamisk Stat ud i vandet i selve Eufrat-floden. 

Det oplyser koalitionens presseofficer Mustafa Bali på Twitter.

- SDF har nu kontrol over Islamisk Stats lejrområde i Baghuz. Dette er ikke en sejrserklæring, men en betydelig udvikling i krigen mod Islamisk Stat. Kampene fortsætter, da en gruppe IS-terrorister, der er begrænset til et lillebitte område, stadig kæmper, skriver han.

Billeder inde fra det erobrede lejrområde viser, hvordan teltene er blevet forladt så hurtigt, at mange ejendele ligger tilbage.

Ifølge koalitionstyrkerne er Islamisk Stats område skrumpet voldsomt på tre dage.
Ifølge koalitionstyrkerne er Islamisk Stats område skrumpet voldsomt på tre dage. Foto: Peter Møller / TV 2

Ifølge presseofficeren er krigerne fra Islamisk Stat trængt så langt tilbage, at de har været nødt til at efterlade deres syge og sårede til fjenden.

- Hundredevis af syge og sårede militante fra Islamisk Stat blev taget til fange, efter SDF tog kontrol over lejren i Baghuz. De er blevet evakueret til nærliggende militærhospitaler for behandling i dag, skriver Mustafa Bali på Twitter.

De resterende krigere fra Islamisk Stat ser imidlertid ud til at fortsætte kampene med alle midler.

Røg over Islamisk Stats lejr efter angrebet fra koalitionsstyrkerne.
Røg over Islamisk Stats lejr efter angrebet fra koalitionsstyrkerne. Foto: Delil Souleiman / Ritzau Scanpix
Et ensomt flag fra Islamisk Stat i teltbyen under offensiven fra SDF.
Et ensomt flag fra Islamisk Stat i teltbyen under offensiven fra SDF. Foto: Reuters
Ifølge de kurdiske styrker er dette nogle af de sidste IS-krigere, der er tilbage.
Ifølge de kurdiske styrker er dette nogle af de sidste IS-krigere, der er tilbage. Foto: Info Rojava / Twitter

Jihadisterne kæmper videre

En talsperson fra USA's militær oplyser til det statsejede medie Voice of America, at Islamisk Stat bruger mennesker som skjolde og klæder sig ud som kvinder under kampene.

- Fjenden bruger stadig civile som skjolde og klæder sig ud i kvindetøj for at flygte eller slå ihjel ved at bære selvmordsveste, skriver Voice of America's korrespondent Jeff Seldin på Twitter.

Styrkerne fra SDF har forsøgt at fordrive Islamisk Stat fra Baghuz i ugevis, men offensiven er gentagne gange blevet udsat for at redde civile ud af enklaven. 

Mange af de flygtninge, der er kommet ud, er hustruer og børn af de krigere, der er tilbage.

En kriger fra koalitionen mod Islamisk Stat laver sejrstegnet efter terrororganisationen er blevet fordrevet fra sin lejr.
En kriger fra koalitionen mod Islamisk Stat laver sejrstegnet efter terrororganisationen er blevet fordrevet fra sin lejr. Foto: Giuseppe Cacace / Ritzau Scanpix

Krigerne selv ser ud til at ville kæmpe til den bitre ende.

Når kampen om Baghuz er slut, har Islamisk Stat intet territorium tilbage, men terrorgruppen anses stadig som en sikkerhedstrussel rundt om i verden.