Mesut Özil skaber igen overskrifter - har inviteret Erdogan til sit bryllup

16x9
Mesut Özil blev voldsomt upopulær efter fotografiet med præsident Erdogan. Foto: Kayhan Ozer / Ritzau Scanpix

Sidste år fik den tyske fodboldspiller voldsom kritik, da han blev fotograferet med Tyrkiets præsident.

Den tyske fodboldspiller Mesut Özil skaber igen overskrifter i Tyskland efter et nyt møde med den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan.

Ifølge den tyrkiske avis Hurriyet mødtes Özil og hans forlovede med Erdogan i Istanbul - og her inviterede Özil den tyrkiske præsident til parrets bryllup til sommer.

Det er anden gang, de to mødes, og det har skabt fornyet debat i Tyskland, der ser Özils møder med Erdogan som en blåstempling af præsidentens politik.

Özil droppede landsholdet

Sidste år fik Mesut Özil og Ilkay Gündogan, der til dagligt spiller i henholdsvis Arsenal og Manchester City, voldsom kritik, da de lod sig fotografere sammen med Erdogan inden valget i Tyrkiet.

Det blev opfattet som et stort skulderklap til en autoritær og udemokratisk leder.

Kritikken fik senere Özil til at forlade det tyske fodboldlandshold.

Gündogan og Erdogan fotograferet i London i maj 2018.
Gündogan og Erdogan fotograferet i London i maj 2018. Foto: Kayhan Ozer / Ritzau Scanpix

I en lang meddelelse på Twitter skrev Mesut Özil blandt andet, at han følte sig uønsket, og at han ikke længere ønskede at ”spille for Tyskland med den her følelse af racisme og mangel på respekt".

- Jeg er tysker, når vi vinder, men immigrant, når vi taber, skrev han blandt andet.

Özil beskrev videre, at han og hans familie i kølvandet på sagen modtog hademails og trusler via telefonopkald og på sociale medier.

Langede ud efter præsident

Fodboldspilleren langede også gevaldigt ud efter præsidenten i DFB (Det Tyske Fodboldforbund, red.), som han beskyldte for at køre sin egen politiske dagsorden i sagen.

- Det, som har frustreret mig mest, har været den dårlige behandling, jeg har fået af DFB og i særdeleshed af DFB-præsident Reinhard Grindel.

Grindel var hurtigt ude på Twitter og kommentere fotoet.

- Fodbold og DFB forsvarer nogle værdier, der ikke helt bliver fulgt af hr. Erdogan. Derfor er det ikke godt, at landsholdsspillere tillader sig at blive manipuleret til at deltage i hans valgkampagne. Dermed har spillerne bestemt ikke hjulpet DFB's arbejde med integration, skrev DFB-præsidenten på Twitter.

Landstræner forsvarede Özil

Landstræner Joachim Löw forsvarede sine to landsholdsspillere og meddelte, at de delte samme værdisæt som resten af holdet.

Tyrkiets præsident Erdogan valgte efterfølgende at kommentere på Özils landsholdsstop.

- De udstødte vores Mesut Özil og vores Ilkay, som er født og opvokset i Tyskland, bare fordi vi fik taget et billede sammen med dem.

Mesut Özil nåede at spille 92 landskampe, han scorede 23 mål.

Landsholdskarrieren endte med en meget skuffende VM-slutrunde, hvor Tyskland som regerende verdensmestre blev slået ud allerede i gruppespillet.

Sidste år fik den tyske fodboldspiller voldsom kritik, da han blev fotograferet med Tyrkiets præsident. Video: David Buch