Mange europæere på styrtet fly i Etiopien - pilot bad om lov til at vende om

Passagerflyet styrtede ned kort efter afgang. Flere end 30 nationaliteter var ombord.

Et passagerfly fra Ethiopian Airlines er søndag morgen styrtet ned på vej fra Addis Ababa i Etiopien til den kenyanske hovedstad, Nairobi.

149 passagerer og otte besætningsmedlemmer var om bord på flyet.

De er alle 157 nu bekræftet omkommet, oplyser Asrat Begashaw, der er talsperson fra Ethiopian Airlines til den statlige tv-station i Etiopien.

Ethiopian Airlines er Afrikas bedste og sikreste flyselskab. Det er en meget sørgelig dag for Etiopien

Ole Vestergaard, journalist TV 2

Det afrikanske luftfartsselskab har tidligere oplyst, at de vil sende medarbejdere til ulykkesstedet og gøre, hvad de kan, for at hjælpe myndighederne.

Vragdele fra Ethiopian Air-flydet, der styrtede ned kort efter start.
Vragdele fra Ethiopian Air-flydet, der styrtede ned kort efter start. Foto: Ho / Ritzau Scanpix

Den etiopiske premierminister, Abiy Ahmed, har via det sociale medie Twitter kondoleret over for de pårørende:

Etiopiens regering har på baggrund af flystyrtet erklæret landesorg mandag 11. marts til ære for de 157 omkomne personer.

Omkomne fra 35 lande

Ethiopian Airlines har oplyst, at der var personer med 35 forskellige nationaliteter om bord på flyet.

Luftfartsselskabet har offentliggjort, at der blandt ofrene er 32 kenyanere, 18 canadiere, ni etiopiere, otte kinesere, otte italienere, otte amerikanere, syv briter, syv franskmænd, seks egyptere, fem hollændere, fire indere, fire slovakker, tre østrigere, tre svenskere, tre russere, to marokkanere, to spaniere, to polakker og to israelere.

Derudover var der én statsborger fra henholdvis Belgien, Indonesien, Somalia, Norge, Serbien, Togo, Mozambique, Rwanda, Sudan, Uganda, Yemen, Djibouti, Irland, Saudi-Arabien, Nepal og Nigeria.

Fire passagerer rejste på FN-pas, og deres nationalitet er endnu ikke kendt.

Udenrigsministeriets Borgerservice oplyser til TV 2, at de ikke har meldinger om, at der skulle have været danske statsborgere blandt passagererne på flyet.

- Ambassaden i Addis Ababa er i tæt kontakt med relevante etiopiske myndigheder vedrørende flystyrtet, lyder det i en skriftlig kommentar fra Borgerservice.

En kinesisk gruppe kigger på ankomsttavlen i Jomo Kenyatta International Airport i Nairobi. Flere af deres kolleger skal være blandt de omkomne.
En kinesisk gruppe kigger på ankomsttavlen i Jomo Kenyatta International Airport i Nairobi. Flere af deres kolleger skal være blandt de omkomne. Foto: Yasuyoshi Chiba / Ritzau Scanpix

Pilot bad om lov til at vende om

Flyet var af typen Boeing 737 MAX 8, og det styrtede ned klokken 08.44 lokal tid (06.44 dansk tid), kort efter det var lettet fra den etiopiske hovedstad. 

Det er endnu uvist, hvad der førte til styrtet, men flyet skal kun have været i brug i få måneder. En lokal kilde siger til det britiske medie BBC, at vejret var klart. Ifølge det svenske tracking-firma Fligthradar24 var flyets opstigen "ustabil".

Før styrtet meldte piloten om bord på flyet om vanskeligheder og anmodede om tilladelse til at vende om, oplyser Ethiopian Airlines' direktør ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Han fik clearance (tilladelse til at vende tilbage, red.), fortæller han.

Ethiopian Airlines er et af Afrikas største flyselskaber og har 29 Boeing 737'ere i sin flåde.

Flyet styrtede ned lidt uden for byen Bishoftu.
Flyet styrtede ned lidt uden for byen Bishoftu. Foto: Tiksa Negeri / Ritzau Scanpix

Spritnyt fly

Ifølge TV 2-journalist Ole Vestergaard, der befinder sig i Afrika, var kaptajnen på Boeing 737 MAX 8-flyet en erfaren pilot.

Samtidig var det nedstyrtede fly splinternyt, der så sent som i november 2018 trillede ud fra Boeing-fabrikken i USA.

Flyet var derudover spritnyt. Det var kommet fra Boeing-fabrikkerne i USA i november sidste år.

- Ethiopian Airlines er Afrikas bedste og sikreste flyselskab. Det er også det største selskab, der har et godt ry og som er en stolthed for landet. Det er en meget sørgelig dag for Etiopien, siger Ole Vestergaard.

I oktober sidste år styrtede et fly af samme model ned, kort efter det var lettet fra lufthavnen i Indonesiens hovedstad, Jakarta. Også her var der tale om et næsten nyt fly fra flyselskabet Lion Air.

Udbredt flytype

Flytypen Boeing 737 MAX 8 er udbredt hos mange større luftfartsselskaber, heriblandt flere europæiske og amerikanske.

Blandt andet har flyselskabet Norwegian mindst 15 fly af denne type, og flyselskaberne Ryan Air, Icelandair, Turkish Airlines og TUI Airways benytter sig også alle af Boeing 737 MAX 8-fly.

Flyproducenten Boeing oplyser søndag, at dens medarbejdere er dybt berørte over ulykken i Etiopien, og at de vil levere teknisk assistance for at finde ud af, hvorfor et af deres fly styrtede ned.

Det nationale amerikanske transport-sikkerhedsråd, NTSB, vil sende fire mand til Etiopien for at hjælpe med undersøgelserne efter søndagens flystyrt.