Etiopien erklærer landesorg efter flystyrt

Blandt de 157 omkomne ved søndagens flystyrt i Etiopien er også en tidligere medarbejder i den danske Red Barnet.

Etiopien sørger efter at landet i det østlige Afrika søndag blev ramt af en tragedie, da et passagerfly fra det nationale luftfartselskab styrtede ned kort efter take off i Addis Ababa.

Søndag aften dekreterede Etiopiens premierminister Abiy Ahmed på nationalt tv officiel landesorg mandag den 11. marts på vegne af de omkomne, der befandt sig ombord på det forulykkede Boeing 737 MAX 8-fly.

Folk fra 35 lande ombord

Abiy Ahmed sendte i et officielt telegram kondolencer og medfølelse til pårørende og familiemedlemmer til de dræbte. Og så forsikrede han, at der vil blive arbejdet på højtryk af teknisk personale og en havarikommission for at undersøge årsagen til tragedien.

Der var folk fra 35 lande ombord på flyet.

Ethiopian Airlines siger, at der blandt de omkomne - ud over etiopiere og kenyanere - var 18 canadiere, otte italienere, otte kinesere og otte passagerer fra USA. Tre svenskere og én nordmand er blandt de døde.

Arbejdede for Red Barnet

Ingen danskere var om bord på flyet, men en tidligere ansat i danske Red Barnet har mistet livet, oplyser Red Barnet. Manden ved navn Tamirat Mulu Demessie havde i mange år arbejdet for organisationen. Han arbejdede hovedsageligt med at hjælpe børn i humanitære katastrofer. 

Flyet, som havde kurs mod Nairobi i Kenya, kom i problemer kort efter at være lettet fra lufthavnen i Etiopiens hovedstad.

Pårørende trøster hinanden ved et krisecenter efter ulykken.
Pårørende trøster hinanden ved et krisecenter efter ulykken. Foto: Daniel Irungu / Ritzau Scanpix

Førstepilot Yared Getachew havde mere end 8.000 flytimer bag sig, og det teknologisk progressive Boeing passagerfly blev leveret til Ethiopian Airline sidste sommer, inden det i november undergik et omfattende servicecheck efter bogen, ifølge BBC.

Lighedstegn med anden ulykke

Det er stadig uafklaret, hvad der førte til styrtet.

- På nuværende tidspunkt kan vi ikke give nogen forklaring og kan ikke bidrage med yderligere information, fordi vi i henhold til international lovgivning skal vente på den officielle undersøgelse, siger Ethiopian Airlines' administrerende direktør Tewolde Gebremariam.

Tragedien har dog visse lighedstegn med en flykatastrofe fra efteråret 2018, hvor et indonesisk passagerfly styrtede i havet. Også her var der tale om den nyudviklede Boeing 737 MAX 8-model.

Efter ulykken udsendte Boeing dengang et kommuniké, hvor man netop advarede imod potentielle problemer, hvis den manuelle styring blev slået til. Det skriver Wired.

Boeing begyndte produktionen af 737 MAX 8-flyene i 2014, og det første var klar til levering i januar 2016.

Der er på verdensplan produceret cirka 350 eksemplarer af modellen.