Grådkvalt R. Kelly afviser alt: - Jeg kæmper for mit liv

R&B-stjernen blev i februar sigtet for ti tilfælde af groft seksuelt misbrug. Nu taler han ud om anklagerne.

Den amerikanske sanger R. Kelly tager nu bladet fra munden og fortæller sin side af sagen, efter massive anklager om seksuelt misbrug de seneste måneder har hobet sig op mod ham.

Det sker i et følelsesladet interview med den amerikanske tv-station CBS.

Det er første gang, den 52-årige R&B-stjerne med det borgerlige navn Robert Sylvester Kelly står frem, efter sexanklagerne i februar førte til, at der blev udstedt en arrestordre på ham.

R. Kelly meldte efterfølgende sig selv til politiet i Chicago og tilbragte nogle dage i en fængselscelle, inden en ukendt kvinde betalte 100.000 dollar i kaution.

Herefter blev sangeren løsladt, og nu kan han færdes nogenlunde frit, inden han skal for retten. Dog har R. Kelly ikke lov til at have kontakt med kvinder under 18 år, mens han er på fri fod.

Et foto af R. Kelly, efter han blev anholdt i februar 2019.
Et foto af R. Kelly, efter han blev anholdt i februar 2019. Foto: Ho / Ritzau Scanpix

- Jeg kæmper for mit liv

Tirsdag blev de første uddrag fra et interview i 'CBS This Morning' offentliggjort. Det fulde interview bliver sendt onsdag i USA.

Under interviewet konfronterer tv-værten Gayle King sangeren med de mange beskyldninger.

- Jeg gjorde ikke de her ting. Sådan er jeg ikke. Jeg kæmper for mit liv, siger R. Kelly, mens stemmen knækker over.

Tilbage i fortiden

R. Kelly nægter sig skyldig i anklagerne. Strafferammen for groft seksuelt overgreb går i USA op til syv år.

Sigtelsen i februar kom i kølvandet på den opsigtsvækkende dokumentarserie 'Surviving R. Kelly'. I den står en række kvinder frem og fortæller, hvordan sangeren misbrugte dem seksuelt.

Frikendt i 2008

R. Kelly har flere gange siden 1994 været tiltalt for besiddelse af børnepornografi og seksuelle overgreb mod mindreårige, men han er ikke blevet dømt skyldig i nogen af sagerne. Senest blev han i 2008 frikendt ved en retssag, hvor han var tiltalt for at have haft sex med en 13-årig pige.

Anklageren viste blandt andet en 27 minutter lang video, der angiveligt dokumenterede, at sangeren og pigen havde sex.

Retten vurderede dengang, at videoen ikke var bevis nok, selvom kvaliteten var god.

Flere vidner bekræftede også, at det var R. Kelly og den 13-årige pige, der optrådte i videoen.

R. Kelly forlader fængslet efter løsladelsen mod kaution i februar.
R. Kelly forlader fængslet efter løsladelsen mod kaution i februar. Foto: Scott Olson / Ritzau Scanpix

Tilbage i fortiden

I det nye interview nægter R. Kelly at tale om sagen fra 2008 samt en anden sag fra 2004. Han forklarer, at han er frifundet i de to sager, og at de derfor ikke har relevans for de verserende anklager.

- Folk kigger tilbage på noget af min fortid. Det er præcis, hvad de gør. De går tilbage i fortiden, og så prøver de at lægge alle de her anklager oveni det, så det føles virkeligt for folk, siger R. Kelly i interviewet.

Anklagerne har fået store konsekvenser for sangeren, som tilsyneladende har mistet sin formue. I retten kom det nemlig frem, at han skylder knap 200.000 dollar - over en million kroner - i børnepenge.

Lizzette Martinez, som stod frem i dokumentaren 'Surviving R. Kelly'. Her beskrev hun, hvordan hun som 17-årig blev sexmisbrugt af R. Kelly.
Lizzette Martinez, som stod frem i dokumentaren 'Surviving R. Kelly'. Her beskrev hun, hvordan hun som 17-årig blev sexmisbrugt af R. Kelly. Foto: Kyle Grillot / Ritzau Scanpix

Fire kvinder i ny sigtelse

De nye sigtelser mod R. Kelly omfatter i alt fire kvinder.

Tre af dem skal være piger, som han har misbrugt seksuelt mellem 1998 og 2010. Da det startede, var pigerne under 17 år.

I onsdagens interview afviser sangeren også en historie fra mediet Buzzfeed fra 2017.

Heri forlød det, at han skal have holdt kvinder som sexslaver i sine hjem i Chicago og Atlanta.

- Det behøver jeg ikke. Hvorfor skulle jeg gøre det? Hvor dumt ville det være, hvis R. Kelly - med alt det, jeg har været igennem i min fortid - holdt nogen fanget, siger han til CBS og kigger direkte ind i kameret.

- Det er jo dumt. Brug jeres sunde fornuft. Had mig eller elsk mig. Men brug jeres sunde fornuft.

Fjernet fra musiktjenester

R. Kelly er en af de bedst sælgende kunstnere nogensinde.

Han er blandt andet kendt for hittet 'I Believe I Can Fly', som han vandt en Grammy for. Men R. Kelly har også skrevet flere hits for andre kunstnere, blandt andet Michael Jacksons 'You Are Not Alone'.

Men efter de nye beskyldninger mod sangeren har flere i branchen taget afstand fra ham. Blandt andre Lady Gaga, som i 2013 indspillede en sang med R. Kelly. Sangen er også blevet fjernet fra Spotify og iTunes.

De danske radiokanaler The Voice, Nova og Radio100 besluttede i februar, at R. Kelly er dårligt selskab, og har derfor taget hans musik af playlisterne.