Selvudråbt præsident modtaget af jublende landsmænd i hovedstaden

16x9
Juan Guaido med sin kone Fabiana Rosales bydes velkommen hjem til Venezuela. Den selvudråbte præsident har på rundrejse i Sydamerika forsøgt at rejse støtte til at vælte den siddende præsident. Foto: Donaldo Barros / Ritzau Scanpix

Juan Guaidó trodsede 22. februar et udrejseforbud for at rejse støtte i andre sydamerikanske lande til at vælte den siddende præsident.

Venezuelas selvudråbte præsident Juan Guaidó vendte mandag hjem til en jublende menneskemængde, der havde samlet sig til demonstration i landets hovedstad, Caracas, for at byde ham, som - de mener - er landets rette præsident, velkommen hjem.

Juan Guaidó trodsede 22. februar et forbud om at rejse ud af Venezuela, og mange var overbevidst om, at landets siddende præsident, Nicolás Maduro, ville få sin konkurrent til landets højeste embede anholdt i den militærkontrollerede lufthavn Maiquetia.

Tusindvis var mødt op på pladsen i landets hovedstad for at hyle Juan Guaido. Af de 32 millioner indbyggere lever op mod 80 procent under fattigdomsgrænsen i Venezuela.
Tusindvis var mødt op på pladsen i landets hovedstad for at hyle Juan Guaido. Af de 32 millioner indbyggere lever op mod 80 procent under fattigdomsgrænsen i Venezuela. Foto: Matias Delacroix / Ritzau Scanpix

Men det skete ikke.

I stedet kunne Juan Guaidó efter ankomsten til lufthavnen fortsætte til pladsen Plaza Alfreda Sadel, hvor han blev modtaget af tusindvis af sine tilhængere.

- Hvorfor tror I, at vi er her i dag, råbte han som noget af det første til de mange fremmødte og påpegede, at personalet i lufthavnen havde budt ham velkommen hjem med ordene ”velkommen, præsident”, skriver flere medier, herunder BBC.

- Det er tydeligt, at efter truslerne var der nogen, der ikke fulgte ordrer. Mange fulgte ikke ordrer. Kommandovejen er blevet brudt, sagde han til menneskemængden med sin kone ved sin side med henvisning til, at den siddende præsident kontrollerer militæret.

- På trods af forfølgelse og trusler, så klarede vi det. Vi vil ikke fejle, sagde han videre.

Over 50 lande har anerkendt Juan Guaido som Venezuelas retmæssige leder.
Over 50 lande har anerkendt Juan Guaido som Venezuelas retmæssige leder. Foto: Stringer / Ritzau Scanpix
Juan Guaido bliver tiljublet af de mange tusinde fremmødte ved hans ankomst til Caracas.
Juan Guaido bliver tiljublet af de mange tusinde fremmødte ved hans ankomst til Caracas. Foto: Donaldo Barros / Ritzau Scanpix
Juan Guaidó har givet den siddende præsident et ultimatum for at åbne grænserne, så der kan komme mad og medicin ind i landet.
Juan Guaidó har givet den siddende præsident et ultimatum for at åbne grænserne, så der kan komme mad og medicin ind i landet. Foto: Carlos Garcia Rawlins / Ritzau Scanpix
Juan Guaido fik på scenen kys og kram af sin kone Fabiana Rosales.
Juan Guaido fik på scenen kys og kram af sin kone Fabiana Rosales. Foto: Carlos Garcia Rawlins / Ritzau Scanpix

Hvad, der nu skal ske, fremgår imidlertid ikke helt så tydeligt. Juan Guaidó har opfordret til en massedemonstration i hele landet lørdag, og tirsdag skal han ifølge den britiske avis The Telegraph holde møder med fagforeninger.

Den siddende præsident Nicolás Maduro har siddet på posten siden 2013 til trods for beskyldninger om korruption ved valget i maj 2018. Hans præsidentembede er blevet afvist af en lang række vestlige lande, herunder Danmark og flere andre EU-lande. Også USA anerkender ikke Nicolás Maduro som Venezuelas retmæssige præsident.

I februar har militæret i Venezuela blokeret nødhjælp, som USA har sendt til det hårdt prøvede land, men Nicolás Maduro afviser, at der skulle være en humanitær krise i landet. Han mener, at der i stedet er tale om en ”politisk forestilling,” som skal give USA en undskyldning for at invadere landet.