Trump frikender Kim Jong-un for 21-årig amerikaners død til familiens store overraskelse

Trump er overbevist om, at Kim Jong-un ikke er ansvarlig for en amerikansk mands død efter straffearbejde i Nordkorea, fordi Kim Jong-un siger det.

Den 21-årige amerikaner Otto Warmbier var en sund og rask mand, da han sammen med en gruppe rejste til Nordkorea i december 2015.

Kort efter blev han anholdt og idømt 15 års strafarbejde for at stjæle en plakat af Nordkoreas landsfader, Kim Il-sung, fra et hotel, og i juni 2017 - efter 15 måneders fængsel og en forhandling af USA’s præsident, Donald Trump - blev han returneret til USA. 

Det var dog langt fra den samme unge mand, der kom hjem. Otto Warmbier havde store skader på hjernen og kom både døv og blind hjem, eftersom han havde ligget i koma i over et år.

Seks dage senere døde han.

Derfor blev hans mor og far rasende, da Donald Trump torsdag tonede frem på alverdens tv-skærme og frikendte Nordkoreas leder for hans død - alene fordi Kim Jong-un havde fortalt ham det.

Trump tror på Nordkoreas leder

Warmbier-familien sagsøgte Nordkorea for deres søns død, og i december vandt de sagen ved en amerikansk domstol, der tilkendte dem over tre milliarder kroner i erstatning.

Derfor blev familien noget overrasket, da deres præsident torsdag efter et sammenbrud i atomforhandlingerne med Nordkorea frikendte den nordkoreanske leder for ansvaret for deres søns død.

Det skete, da en journalist spurgte Donald Trump, om han havde konfronteret Kim Jong-un med den unge amerikaners død.

- Han har fortalt mig, at han ikke vidste noget om det, og jeg tager ham på ordet, sagde Donald Trump og understregede, at Kim Jong-un "har det dårligt med det".

- Jeg tror virkelig, der skete noget forfærdeligt med ham, men jeg tror virkelig ikke, at landets øverste ledelse vidste noget om det. Jeg tror ikke, at Kim (Jong-un, red.) ville have ladet det ske. 

Men det valg af ord fra Trump om en mand, som han med egne ord "blev forelsket i" og har udvekslet "kærestebreve" med efter deres første topmøde i Singapore i sommer, faldt Warmbier-familien for brystet.

- Kim er ansvarlig for vores søns død

Dagen efter udsendte de derfor en pressemeddelelse med en skarp kritik.

- Vi har opført os med respekt under dette topmøde. Nu er vi nødt til at sige noget. Kim og hans onde regime er ansvarlig for vores søn Ottos død, skriver Fred og Cindy Warmbier.

- Kim og hans onde regime er ansvarlig for ufattelig grusomhed og umenneskelighed. Ingen bortforklaringer eller overdreven ros kan lave om på det, skriver forældrene Fred og Cindy Warmbier blandt andet.

Statsledere på stribe overbeviser Trump

Det er langt fra første gang, at Trump tager statslederes ord for deres uskyld, selv om hans egne efterretningstjenester i USA når frem til de stik modsatte konklusioner.

I november holdt han Saudi-Arabiens kongefamilie fri for ansvar for mordet på journalisten Jamal Khashoggi, der en dag i oktober gik ind på et saudiarabisk konsulat i Tyrkiet og aldrig kom levende ud derfra igen.

Og ved et topmøde mellem USA og Rusland i sommeren 2018 afviste han pure, at Putin havde blandet sig i det amerikanske valg i 2016.

Alene fordi de to statsledere havde sagt det til ham.

- Putin siger, at det ikke var Rusland. Jeg kan ikke se nogen grund til, hvorfor de skulle gøre det, sagde han efter topmødet i den finske hovedstad Helsinki.

Trump under stort pres i USA

Sammenbruddet i atomforhandlingerne med Nordkorea kommer på en tid, hvor Donald Trump er under voldsomt pres hjemme i USA fra specialanklager Robert Muellers undersøgelse og sin tidligere advokat Michael Cohens forklaring for Kongressen.

Og hans manglende kritik af Nordkorea har kun øget det pres.

Derfor tog det heller ikke lang tid, før den amerikanske præsident greb sin telefon og tog til genmæle på Twitter for at understrege.

- Jeg bryder mig aldrig om at blive misforstået, startede Donald Trump sit tweet.

- Selvfølgelig mener jeg, at Nordkorea er ansvarlig for Ottos mishandling og død (...) Jeg elsker Otto og tænker ofte på ham!, skrev han videre.

- Du er svag over for diktatorer

Men den købte journalister og diplomater, der havde fulgt atomforhandlingerne, ikke. I stedet stod de i kø for at forklare den amerikanske præsident, at han netop ikke var blevet misforstået.

- Der var ingen fejlfortolkning, skrev New York Times-journalisten Maggie Haberman, der har interviewet og skrevet om Trump, siden før han blev præsident, på Twitter.

- Du stod ved siden af hans morder og sagde ikke et eneste kritisk ord om ham. Du er så hård på Twitter, men så svag, når du står ved siden af diktatorer, skrev Michael Faul, der var ambassadør i Rusland under præsident Obama.