Kim Jong-un overrasker på topmøde: Svarer på spørgsmål fra pressen

Før topmødet mellem USA og Nordkorea kuldsejlede, var stemningen mellem de to statsledere god.

USA har flere gange opfordret Nordkorea til at skrotte sine atom- og missilprogrammer.

Men torsdag morgen forsøgte Donald Trump at nedtone forventningerne til dagens forhandlinger med den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, i Vietnams hovedstad, Hanoi.

- Jeg har ikke travlt med at forhandle en atomaftale på plads med Nordkorea, sagde han.

Det var der ikke noget overraskende i. Men hvad der skete derefter, tog fusen på de fleste journalister fra den samlede verdenspresse.

Nordkoreas leder svarede - for måske første gang

For den nok første gang nogensinde - det er stemningen blandt de forsamlede journalister, der har fulgt det amerikansk-nordkoreanske forhold - svarede Kim Jong-un nemlig på et spørgsmål fra en vestlig journalist. 

Det skete, da avisen Washington Posts journalist David Nakamura spurgte, om Kim Jong-un mener, han kan opnå en aftale med den amerikanske leder.

- Det er for tidligt at sige. Men jeg vil ikke kalde mig selv pessimistisk, svarede han og tilføjede, at han forventer "gode resultater".

Den nordkoreanske leder svarede for første gang nogensinde - menes det - på spørgsmål fra vestlige journalister under topmødet i Vietnam mellem Nordkorea og USA. Video: Anders Masannek Jørgensen

Tidligere forsøg fra udenlandske journalister er blevet mødt med tavshed.

Skal levere resultater efter Singapore

Topmødet i Hanoi er anden gang, de to ledere mødes. Donald Trump og Kim Jong-un mødtes første gang i juni 2017 i Singapore.

I Singapores varme kom de frem til en svagt formuleret erklæring, der kortfattet og i formuleringer åbne for fortolkning omhandlede en atomvåbenfri koreansk halvø.

Diplomater har efterfølgende kritiseret erklæringen for ikke at opstille en tidslinje og en konkret køreplan frem mod målet.

Derfor er dette andet topmøde vigtigt for begge ledere.

Kim Jong-un: Jeg er klar til nedrustning

Og her er der måske godt nyt. For den nordkoreanske leder ville slet ikke have sat fod i Vietnam, hvis ikke han var villig til at gøre Nordkorea atomfri.

- Hvis jeg ikke var (klar til at nedruste, red.), ville jeg ikke være her, sagde Kim Jong-un ifølge Reuters under en pause i forhandlingerne.

Det affødte prompte et svar fra Donald Trump, der sagde, at det "måske er det bedste svar, I nogensinde har hørt".

Men begge statsledere har også behov for at vise resultater derhjemme.

Mens Donald Trump under præsidentvalgkampen lovede, at han ville løse ”Nordkorea-problemet”, har Kim Jong-un givet sin befolkning løfter om at skabe fremgang for den nordkoreanske økonomi.

Derfor har den nordkoreanske leder brug for, at sanktionerne mod hans land lempes, og et krav i den forbindelse er netop nedrustning, som lederen nu melder sig klar til.