Trump havde kontakt til WikiLeaks, siger tidligere advokat under høring

16x9
Michael Cohen, tidligere advokat for Donald Trump. Foto: Mandel Ngan / Ritzau Scanpix

Præsident Trumps tidligere advokat, Michael Cohen, afgav onsdag vidneforklaring i Kongressen.

Det var en meget imødeset høring, der onsdag fandt sted i Repræsentanternes Hus i USA.

Den amerikanske præsident Donald Trumps tidligere advokat, Michael Cohen, skulle blandt andet forklare, hvad han ved om Trump-kampagnens forbindelser til Rusland under valgkampen i 2016. 

Cohen lagde i sin forklaring ud med at tage kraftigt afstand til præsidenten, som han blandt andet kaldte ”en racist, en løgner og en bedrager”.

- Trump havde kontakt til WikiLeaks

Michael Cohen forklarede videre, at Donald Trump på forhånd blev informeret om, at WikiLeaks planlagde at udgive oplysninger om e-mails, der kunne skade Hillary Clintons kampagne.

I sit vidneudsagn fortalte Cohen, at han var til stede på kontoret i juli 2016, da rådgiver Roger Stone fortalte Trump om WikiLeaks over telefonen. 

Opkaldet blev angiveligt sat på højttaler, og Stone skal have fortalt, at han havde været i kontakt med WikiLeaks-stifter, Julian Assange. Her havde han angiveligt fået oplysninger om WikiLeaks' planer om et stort læk af e-mails, der kunne påvirke Clintons valgkampagne. Det er informationer, som Trump tidligere har sagt, at han ikke kendte til. 

Ifølge Cohen reagerede den nuværende præsident ved at svare "ville det ikke være mægtigt". Kort efter offentliggjorde WikiLeaks tusindvis af hackede e-mails fra Det Demokratiske Partis Nationale Komité (DNC).

Den amerikanske efterretningstjeneste mener, at Rusland prøvede at påvirke udfaldet af præsidentvalget. Det er tidligere blevet konkluderet, at den russiske efterretningstjeneste har gjort brug af WikiLeaks.

Ingen beviser for samarbejde med russerne

Trumps tidligere advokat understregede gentagne gange, at han ingen beviser har for, at Donald Trump konspirerede med russerne under sin valgkampagne.

 - Det har jeg ikke. Det skal stå helt klart. Men jeg har min mistanke, sagde Cohen.

En af de mest opsigtsvækkende påstande fra Michael Cohen var, at Donald Trump i sin præsidenttid har bedt ham lyve om de såkaldte tys-tys-betalinger til pornostjernen Stormy Daniels.

Michael Cohen fortalte desuden Kongressen, at Donald Trump omkring 500 gange over en periode på ti år havde bedt ham om at true personer eller grupper på Trumps vegne.

Cohen fortalte også, at han føler sig utryg ved at færdes offentligt, og at han bliver angrebet af Trump-tilhængere på de sociale medier.

Michael Cohen har i 12 år været personlig advokat for Donald Trump og har derfor befundet sig tæt på præsidenten. Han blev i december 2018 idømt tre års fængsel for blandt andet falsk vidneudsagn og for at have overtrådt kampagnelovgivningen i USA.

Michael Cohen blev i 2018 idømt tre års fængsel for blandt andet at have løjet for den amerikanske Kongres.
Michael Cohen blev i 2018 idømt tre års fængsel for blandt andet at have løjet for den amerikanske Kongres. Foto: Jim Lo Scalzo / Ritzau Scanpix

Samarbejder om Rusland-undersøgelse

Michael Cohen samarbejder med specialanklager Robert Mueller, der står i spidsen for den såkaldte Rusland-undersøgelse, der skal afdække, om Donald Trumps kampagne samarbejdede med Rusland under valgkampen til præsidentvalget i 2016. 

Inden han indvilligede i et samarbejde, blev Cohen dog taget i at have løjet for netop Mueller under afhøringer i begyndelsen af 2017. 

Noget, han også kom ind på under høringen onsdag:

- Jeg respekterer, at nogle af jer måske betvivler og angriber mig på min troværdighed. Derfor er det vigtigt for mig at understrege, at mit vidneudsagn i dag er uomtvisteligt, og at informationerne, I vil høre, er korrekte og sande.

Kongressen gik hårdt til Cohen

Efter sit vidneudsagn onsdag gik flere af Kongressens republikanske medlemmer hårdt til Michael Cohen. Jody Hice kaldte Cohen en løgner med henvisning til hans dom for at have løjet for netop Kongressen.

Andre republikanske medlemmer udspurgte Cohen om hans økonomiske forhold. Han forsvarede sig med, at han ikke havde nogen form for gæld til banker eller lignende.

Præsidentens kontor i Det Hvide Hus har flere gange understreget, at Cohen lyver i et forsøg på at få reduceret sin fængselsstraf.

Cohen selv sagde under høringen, at han samarbejder med "andre undersøgelser", og at det samarbejde muligvis kan lede til en reduceret fængselsstraf.