Nicolas Maduro smider diplomater ud efter nødhjælpskrise

USA fordømmer den venezuelanske præsident Nicolas Maduros magtanvendelse overfor sin nødlidende civilbefolkning.

Uroen i Venezuela er nu rendt ud over landets grænser.

Lørdag aften dansk tid har Venezuelas siddende præsident, Nicolas Maduro, valgt at afbryde alle forbindelser til nabolandet Colombia. Det sker, mens stemningen langs grænsen mellem de to lande beskrives som højspændt, fordi lastbiler med nødhjælp står klar til at køre ind i det uroplaget Venezuela. Men det har Maduro nægtet dem. Der er ingen humanitær krise, har han sagt.

Der ser derimod ud til at være en diplomatisk krise. På et folkemøde i hovedstaden Caracas har Maduro kaldt regeringen i Colombia ’facistisk’ og sagt, at han har givet Colombias diplomater 24 timer til at forlade landet.

- Skrub af med jer, I oligarker, tordner han.

Lastbiler stod

Oppositionen i Venezuela meddelte tidligere lørdag, at lastbiler med nødhjælp var på vej ind i landet fra Brasilien og Colombia.

Men siden har Reuters skrevet, at lastbiler med nødhjælp til Venezuela vil blive tømt ved Simon Bolivar-broen på den colombianske side af grænsen. En menneskekæde vil herefter bringe nødhjælpen over grænsen, lyder det fra Colombias migrationskontor.

Venezuelas hær har af den siddende præsident Nicolas Maduro fået ordre på at forhindre nødhjælpen i at nå ind i Venezuela.

Det kom efter en række uroligheder og sammenstød mellem regeringshæren og oppositionen anført af den selvudnævnte præsident Juan Guaidó, der har modtaget støtte fra EU og USA. Regimet anser det for at være et plot, som oppositionsleder Juan Guaidó og USA har brygget sammen i et forsøg på at vælte Maduro.

"Voldsomme krænkelser går ikke ustraffet hen"

USA har officielt fordømt Venezuelas brug af militær ved grænsen til Brasilien, efter soldater i løbet af det sidste døgn har dræbt to mennesker og såret 15 andre i deres forsøg på at holde landets grænse åben for nødhjælp.

USA har taget stilling i konflikten mellem Nicolas Maduro og Juan Guaidó, der vil forsøge at gøre op med 20 års socialistisk styre og et land, der er ramt af kolossal inflation og deraf følgende fattigdom. 

I en erklæring fra Det Hvide Hus lyder det, at "voldsomme krænkelser af menneskerettighederne fremført af præsident Nicolas Maduro og dem, der følger hans ordre, ikke vil gå ustraffet hen".

Der er udbrudt uroligheder i byen Urena på grænsen mellem Colombia og Venzuela.
Der er udbrudt uroligheder i byen Urena på grænsen mellem Colombia og Venzuela. Foto: Juan Barreto / Ritzau Scanpix

USA har samtidig opfordret Venezuela til at tillade at humanitær nødhjælp i form af mad og medicinsk udstyr at komme ind i landet.

Guaido blev tidligere på dagen set på den colombianske side af grænsen. Her hang han på ydersiden af førerhuset på en lastbil, der var på vej frem til grænsen med nødhjælp i lasten.

Under urolighederne ved grænsen mellem blandt andet Colombia og Venezuela har tre soldater nu valgt at forlade deres poster.

Ifølge nyhedsbureauet AFP har Venezuelas militær affyret tåregas for at sprede en gruppe demonstranter ved en grænsebro til Colombia for at forhindre nødhjælpen i at nå frem.

Afviser krise

Konfrontation mellem demonstranter og venezuelansk militær ved broen Simon Bolivar på grænsen mellem Colombia og Venezuela.
Konfrontation mellem demonstranter og venezuelansk militær ved broen Simon Bolivar på grænsen mellem Colombia og Venezuela. Foto: Luis Robayo / Ritzau Scanpix

Venezuelas præsident Nicolas Maduro afviser, at landet er i en humanitær krise, men hospitalerne mangler medicin, og befolkningen kan ikke finde basale fødevarer i forretningerne.

Ifølge TV 2s korrespondent Jeppe Krogager har oppositionsleder Juan Guaidó sagt, at han vil samle et menneskehav, der om nødvendigt selv skal søge ind i Brasilien og Colombia for at hente nødhjælp, nu hvor tidsfristen er overskredet.