Afviser Trump - her sværger militæret i Venezuela troskab til Maduro

16x9
Venezuelas forsvarsminister, Vladimir Padrino, da han tirsdag aften gentog militærets "ubetingede lydighed og loyalitet" til præsident Maduro. Foto: Stringer / Ritzau Scanpix

Venezuelas militær vil fortsat adlyde præsident Maduros ordre om at blokere landets grænser for nødhjælp.

Militæret i Venezuela har tirsdag aften dansk tid bekræftet sin ubetingede loyalitet til landets siddende præsident, Nicolás Maduro.

Det sker, efter at USA's præsident, Donald Trump, i en tale tirsdag opfordrede militæret til at skifte side og anerkende den venezuelanske oppositionsleder, Juan Guaidó, som præsident.

Maduro nægter at lade nødhjælp komme ind i landet og har derfor beordret militæret til at blokere landets grænser.

Med militæret støtte i ryggen fortsatte Nicolás Maduro tirsdag med at udøve præsidentembedet. Blandt andet hyldede han medicin-dimitterende i Caracas.
Med militæret støtte i ryggen fortsatte Nicolás Maduro tirsdag med at udøve præsidentembedet. Blandt andet hyldede han medicin-dimitterende i Caracas. Foto: Francisco Batista / Ritzau Scanpix

Ubetinget lydighed og loyalitet

Militæret agter at følge Maduros ordre og er "opmærksom" på landets grænser, bekræfter militæret ifølge Venezuelas forsvarsminister tirsdag aften.

- De bevæbnede styrker vil fortsat være sat ind og opmærksom ved grænserne for at forhindre overtrædelser af den territoriale integritet, siger forsvarsminister Vladimir Padrino.

Derudover gentager han militærets "ubetingede lydighed og loyalitet" til præsident Maduro.

Oberst opfordrer militæret til at vende sig mod præsidenten

Tidligere på måneden opfordrede en oberst i det venezuelanske militær sine kolleger til at vende præsident Maduro ryggen og i stedet støtte oppositionslederen Guaidó. 

Det skete i en video, hvori han hævdede, at et stort flertal i militæret er imod præsidenten.

- 90 procent af os i de væbnede styrker er meget utilfredse. Vi bliver brugt til at holde Maduro ved magten, sagde oberst Ruben Paz Jimenez i videoen, hvor han opfordrede sine medsoldater til at lade den humanitære hjælp, som står klar ved den colombianske grænse, komme ind i landet.

Den humanitære hjælp bliver generelt betragtet som en test af militærets loyalitet.

Og den endelige test kan meget vel komme til at stå lørdag 23. februar. 

Her arbejder oppositionsleder Guaidó nemlig på at samle én million frivillige, som skal forsøge at bryde blokaden og få nødhjælp ind i det kriseramte land.

Oppositionsleder Juan Guaidó mødtes tirsdag med en række europæiske ambassadører. Her giver han hånd til den tyske ambassadør Daniel Martin Kriener, mens den britiske og franske ambassadør ser på.
Oppositionsleder Juan Guaidó mødtes tirsdag med en række europæiske ambassadører. Her giver han hånd til den tyske ambassadør Daniel Martin Kriener, mens den britiske og franske ambassadør ser på. Foto: Marco Bello / Ritzau Scanpix

Mad og medicin oplagret ved grænsen

Der er oplagret både mad og medicin nær grænsen til Venezuela, hvor også flere amerikanske fly lørdag har leveret yderligere nødhjælp.

Senest har Venezuela lukket både luftrummet og vandvejen til de tre caribiske øer Curacao, Aruba og Bonaire ifølge Washington Post. 

Det sker for at beskytte landets territorium "overfor en mulig uautoriseret indtrængen", lyder det fra Venezuelas statskontrollerede nyhedsbureau.

Øen Curacao hører under Holland, og hollandske myndigheder har meddelt, at øen bliver stillet til rådighed som et knudepunkt for nødhjælpsforsendelser.

Også ved grænseovergangene til Brasilien og Colombia hober den internationale nødhjælp sig op i lagerbygninger.

Uro kan udvikle sig voldeligt

Men Maduro mener ikke, at Venezuela befinder sig i en humanitær krise. I stedet mener han, at der er tale om en "politisk forestilling", der skal give USA en undskyldning for at indlede en invasion i landet.

USA og omkring 50 andre lande har fordømt Maduro og erklæret deres støtte til Guaidó.

Venezuela er ramt af medicin- og fødevaremangel samt hyperinflation, og iagttagere frygter, at den politiske uro i landet kan udvikle sig voldeligt.

I de seneste uger er den politiske krise i det sydamerikanske land forværret, efter at Guaidó i sidste måned erklærede, at han og ikke Maduro var landets legitime præsident.