Khashoggis forlovede søger hjælp i Europa-parlamentet

16x9
Hatice Cengiz besvarede spørgsmål fra pressen efter sit møde i EU-udvalget. Foto: Yves Herman / Ritzau Scanpix

Den dræbte saudiarabiske journalists forlovede kræver retfærdighed og sanktioner mod Saudi-Arabien.

Verden skal vide, hvad der skete, da den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi blev dræbt på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul sidste efterår.

Med den dagsorden havde Europa-Parlamentets underudvalg om menneskerettigheder tirsdag besøg af Hatice Cengiz, som var forlovet med journalisten.

- Jeg håber, at mit besøg her i dag vil kunne hjælpe i forhold til mulige sanktioner i fremtiden, siger Cengiz under et kort pressemøde efter et møde i udvalget i Bruxelles.

Den tyrkiske kvinde kalder det en "menneskelig pligt" at kæmpe for menneskerettigheder.

- Den har jeg fra ham, som altid forfægtede menneskelige værdier som respekt for alle, siger Cengiz.

Dræbt på konsulatet

Den saudiarabiske journalist og systemkritiker blev dræbt 2. oktober 2018 under et besøg på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul. Han var gået ind på konsulatet for at ordne noget papirarbejde i forbindelse med det forestående bryllup med Hatice Cengiz. Imens ventede hun uden for konsulatet, og det var hende, der slog alarm, da Khashoggi aldrig kom ud igen.

Drabet udløste en krise for Saudi-Arabien, da det med efterretninger fra Tyrkiet stod klart, at højtstående personer fra styret i Riyadh måtte have haft en finger med i spillet.

Saudi-Arabien erkendte - efter først at have nægtet - at Khashoggi blev dræbt på konsulatet. Men landet kaldte det et uheld under et skænderi.

Lydoptagelser af drabet antyder en anden historie. CIA har ifølge flere amerikanske medier konkluderet, at kronprins Mohammed bin Salman beordrede drabet. Avisen New York Times har rapporteret, at Salman et år før drabet fortalte en af sine nærmeste, at han ville bruge "en kugle" mod journalisten, hvis han ikke stoppede sin kritik af regimet.

Hatice Cengiz, der var forlovet med den dræbte saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi, er selv tyrkisk statsborger.
Hatice Cengiz, der var forlovet med den dræbte saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi, er selv tyrkisk statsborger. Foto: Emmanuel Dunand / Ritzau Scanpix

Ny undersøgelse

Formanden for underudvalget om menneskerettigheder vil have sagen undersøgt til bunds.

- Vi kan ikke glemme, hvad der er sket for din forlovede. Vi må jagte sandheden, for parlamentet og underudvalget er ikke tilfredse med, hvad der er blevet sagt og gjort, siger Antonio Panzeri.

Udvalget vil arbejde for at få nedsat en uafhængig undersøgelseskomite.

- Vi vil ikke tillade, at Saudi-Arabien kan slippe af sted med drab, siger italieneren.

Europa-Parlamentet vedtog i oktober sidste år en resolution, der fordømmer drabet. Med resolutionen opfordres EU-landene til en fælles våbenembargo mod Saudi-Arabien.

- Vi må stå fast, når det gælder menneskerettigheder. Denne sag skal holdes i live på den politiske dagsorden, siger Panzeri.

Udvalget arbejder på at besøge Saudi-Arabien. Men landet har endnu ikke svaret på, om det er muligt.

Khashoggi-sagen
2018
Den 2. oktober
Khashoggi besøger konsulatet
Den saudiske journalist Jamal Khashoggi træder ind på det saudiske konsulat i Tyrkiet omkring klokken 13 for at ordne noget papirarbejde i forbindelse med sit forestående bryllup. Da han efter flere timer ikke er kommet ud endnu, slår hans tyrkiske forlovede, som har ventet på ham udenfor konsulatet, alarm.
Den 3. oktober
"Khashoggi er forsvundet"
Myndighederne i Saudi-Arabien oplyser, at Khashoggi er forsvundet. De understreger, at journalisten selv har forladt konsulatet i Istanbul gennem en bagdør dagen forinden. Tyrkiet indkalder den saudiske ambassadør i landet til samtale.
Den 7. oktober
Tyrkiet anklager Saudi-Arabien for drab
Den 9. oktober
Overvågningsbilleder offentliggøres
Overvågningsbilleder, der viser Khashoggi gå ind på det saudiske konsulat, bliver offentliggjort. Der findes dog ikke billeder, der viser, at han på noget tidspunkt forlader konsulatet, som Saudi-Arabien hævder, han har gjort. De tyrkiske myndigheder oplyser, at de vil ransage konsulatet.
Den 10. oktober
Flere billeder offentliggøres
Billeder af en gruppe saudiske agenter, som ankommer og forlader lufthavnen den 2. oktober, bliver offentliggjort af de tyrkiske myndigheder. Myndighederne hævder, at de pågældende 15 mænd står bag drabet på Khashoggi.
Den 15. oktober
Tyrkisk præsident og saudisk konge taler
Tyrkiets præsident Erdogan og Saudi-Arabiens konge, Salman bin Abdulaziz Al Saud, har talt i telefon sammen og aftalt, at de vil efterforske sagen om Khashoggi sammen.
Den 16. oktober
Tyrkiske efterforskere ransager konsulat
Natten til den 16. oktober rykker tyrkiske efterforskere ind på det saudiske konsulat i Istanbul. Kort forinden ransagningen går i gang, er et rengøringshold ifølge tyrkiske medier set forlade konsulatet. Det er uvist, om myndighederne finder noget på stedet, men de er set tage jord fra haven med sig. 
Den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, mødes med Saudi-Arabiens konge. Trump har før mødet truet med sanktioner mod landet.
Den 17. oktober
Konsuls private hjem ransages
Mens den amerikanske udenrigsminister er rejst videre til Tyrkiet for at mødes med præsident Erdogan, fortsætter holdet af tyrkiske efterforskere deres arbejde. Denne dag ransager de den saudiske konsuls private bolig.
Den 19. oktober
"Khashoggi døde under slåskamp"
Over to uger efter Khashoggis forsvinden bekræfter Saudi-Arabien for første gang, at Khashoggi er blevet dræbt under sit besøg på konsulatet. Ifølge den offentlige anklager er det en slåskamp mellem Khashoggi og personer på konsulatet, der har fået dødelig udgang for journalisten.
De saudiske myndigheder lover at efterforske sagen og straffe de ansvarlige.
Den 21. oktober
18 personer mistænkt
Saudi-Arabiens udenrigsminister, Adel al-Jubeir, udtaler sig for første gang i sagen om den forsvundne journalist. Han fortæller blandt andet, at der er udstedt arrestordrer på 18 mistænkte i sagen, og at man endnu ikke ved, hvad der er blevet af Khashoggis lig.
Den 22. oktober
Udenrigspolitisk Nævn aflyser tur til Saudi-Arabien
Udenrigspolitisk Nævns planer om en tur til Saudi-Arabien for at møde den saudiske prins Muhammad Bin Salman bliver aflyst. Det danske nævn har ellers haft turen skrevet i kalenderen længe, men vælger at aflyse grundet Khashoggi-sagen.
Den 23. oktober
Erdogan fortæller "den nøgne sandhed"
Saudi-Arabien har planlagt "det brutale mord" på Khashoggi flere dage før hans forsvinden. Det afslører den tyrkiske efterforskning ifølge præsident Erdogan, der har indkaldt til stort pressemøde om "den nøgne sandhed".
Samme dag er flere pårørende til Khashoggi på besøg i det saudiske kongehus, der kondolerer familiens tab.
Den 24. oktober
Saudisk ambassadør i Danmark står skoleret
Den saudiske ambassadør i Danmark, Fahad bin Maayouf Al Ruwaily, er denne dag indkaldt til møde med Udenrigsministeriets direktør om mordet på Khashoggi. Her bliver der givet udtryk for, at man fra dansk side fordømmer drabet på journalisten.
Den 25. oktober
Saudi-Arabien: Mordet på Khashoggi var planlagt
Drabet på journalisten Khashoggi var planlagt, lyder det nu fra Saudi-Arabiens statsanklager, Shaikh Suood bin Abdullah Al Mo'jab. Han oplyser ligeledes, at flere højtstående embedsmænd er blevet fyret, og at 18 personer er anholdt i sagen.
Den 30. oktober
FN vil tage del i efterforskning
FN's menneskerettighedschef, Michelle Bachelet, udtaler, at internationale eksperter skal have lov til at tage del i efterforskningen af Khashoggi-sagen. Sagen har med tiden fået international mediebevågenhed, og flere verdensledere har kritiseret Saudi-Arabien for deres håndtering af sagen.
Den 31. oktober
Anklager: Khashoggi blev dræbt med det samme
Khashoggi er blevet kvalt i det øjeblik, han er trådt ind på konsulatet, lyder det fra Irfan Fidan, chefanklageren i den tyrkiske storby Istanbul. Siden er hans lig blevet "skåret i stykker".
Den 2. november
"Khashoggis lig opløst i syre"
Ifølge Yasin Aktay, rådgiver for præsident Recep Tayyip Erdogan og embedsmand i Tyrkiets regeringsparti, blev Jamal Khashoggi ikke bare slået ihjel og skåret i stykker. De tyrkiske myndigheder mener nu også at vide, at ligdelene blev opløst i syre.