200.000 kilo kokain, vold og mord - narkobaron er kendt skyldig

Engang var han verdens mest eftersøgte mand. Nu står han til livstid i fængsel.

En domstol i New York i USA har kendt Joaquin 'El Chapo' Guzman skyldig i alle ti anklagepunkter mod ham.

Den 168 centimeter høje mexicanske narkobaron var anklaget for at have smuglet mere end 200.000 kilo kokain – og bjerge af andre former for narkotika – ind i USA. Og for at stå bag kidnapninger, tortur og mord. 

Ifølge nyhedsbureauet Reuters viste El Chapo ingen tegn på følelser, da dommen faldt. 

Netop som juryen forlod salen, lagde El Chapo og hans hustru, Emma Coronel Aispuro, begge hånden på brystet, hvorefter de gav hinanden thumbs up.  

Sejr for det amerikanske folk 

Det var "regnskabets time" for narkobaronen, sagde anklageren i sagen, Richard Donoghue, tirsdag foran retsbygningen i Brooklyn, New York, mens han udtrykte tilfredshed med dommen.  

- Det er en sejr for det amerikanske folk, som har lidt så meget unden den gift, der er flydt ind over de amerikanske grænser, siger Richard Donoghue.

Forsvarsadvokaten, Jeffrey Lichtman, kaldte dommen for "ødelæggende", men tilføjede, at han "stolt kunne sige", at forsvaret "forlod det hele på slagmarken." 

En spicy narkoboss 

Retssagen mod "El Chapo" begyndte sidste år i midten af november. Han blev anholdt i Mexico i 2016 og udleveret til USA i 2017. 

Sagen har givet et unikt indblik i Sinaloa-kartellets dagligdag. Blandt andet har et vidne fra kartellet fortalt, hvordan mexicanske medarbejdere har pakket kokain ned i tusindvis af jalapeño-dåser. 

'El Chapo' bliver her ført bort af mexicanske specialstyrker. Han blev arresteret i 2016 efter en seks timers jagt.
'El Chapo' bliver her ført bort af mexicanske specialstyrker. Han blev arresteret i 2016 efter en seks timers jagt. Foto: Scanpix / Scanpix

Mere end 50 personer har vidnet i sagen, hvor det er blevet afsløret, hvordan narkobaronens kartel tjente milliarder af dollar på at importere tonsvis af kokain, heroin, amfetamin og marihuana til USA.​

Et andet vidne har forklaret, at 'El Chapo' i nogle tilfælde selv fungerede som lejemorder. Han skal blandt andet have kidnappet, banket og skudt en af sine ansatte, der havde arbejdet for et andet kartel. 

Efterfølgende blev han begravet levende, lød det i forklaringen.

 Narkobaronens hustru Emma Coronel Aispuro har tidligere været ude i offentligheden for at forsvare sin mand.
Narkobaronens hustru Emma Coronel Aispuro har tidligere været ude i offentligheden for at forsvare sin mand. Foto: Spencer Platt / Ritzau Scanpix

Under retssagen i New York har dommeren nægtet narkobaronen kontakt med sin kone og blandt andet afvist, at han kunne give hende et kram i retssalen. 

Det skyldes frygten for flugtforsøg.

'El Chapo' er nemlig kendt for sine Houdini-lignende evner. Han er to gange flygtet fra mexicanske fængsler. Den ene gang efter medsammensvorne gravede en halvanden kilometer lang tunnel ind til hans fængselscelle og efterlod en motorcykel, som han kørte ud i friheden.

En af verdens rigeste personer 

Pengemagasinet Forbes placerede ham i 2009 på deres liste over verdens rigeste personer. I faktaboksen om nummer 701 på listen stod der:

Industri: Shipping.

Hans narkoimperium spredte sig over fire kontinenter, og der blev rutinemæssigt transporteret tonsvis af heroin, kokain og marihuana over grænser. Han blev kendt som en ekspert i tunneller – flere af dem gravet i det uvejsomme terræn mellem Mexico og USA, hvor narkokurerer slæbte for millioner af dollar ind til det amerikanske marked. 

Noget, ’El Chapo’ selv fortalte om, da han i 2015 gav et interview til skuespilleren Sean Penn, som blev trykt i Rolling Stone Magazine.

- Jeg leverer mere heroin, metamfetamin, kokain og marihuana end nogen anden i verden. Jeg har en flåde af ubåde, fly, lastbiler og både, pralede han i interviewet, der var kommet i stand efter et sindrigt net af aftaler igennem krypterede beskeder og ikke-sporbare telefoner.

Selvom narkobaronen nu er kendt skyldig, har han ikke fået udmålt sin straf. Han står til fængsel på livstid, vurderer sagens anklager.