Thailands konge kalder søsters politiske planer for upassende

16x9
Maha Vajiralongkorn har været Thailands konge siden december 2016. Han overtog posten efter faderens død. Foto: Pornchai Kittiwongsakul / Ritzau Scanpix

Selv forsvarer prinsessen sin beslutning og fastholder sin ret til at stille op ved næste måneds valg.

Det falder ikke i god jord hos Thailands konge, Maha Vajiralongkorn, at hans søster har meldt sig som kandidat til posten som landets næste premierminister.

I en meddelelse fra hoffet, der er blevet oplæst på alle thailandske tv-kanaler, fordømmer kongen søsterens planer, skriver BBC.

Den 67-årige prinsesse Ubolratana Rajakanya Sirivadhana Barnavadi blev tidligere fredag udpeget som spidskandidat for partiet Thai Raska Chart til valget 24. marts.

Men herved bryder hun med en mangeårig tradition om, at medlemmer af den royale familie skal holde sig ude af politik. Og det lader kongen også hende vide i sin tv-meddelelse.

- Et højtstående medlem af den royale families involvering i politik er på alle tænkelige måder en handling, der strider mod landets traditioner, skikke og kultur, og som derfor betragtes som ekstremt upassende, lyder det fra kong Vajiralongkorn ifølge BBC.

Prinsessen mistede officielt sin royale titel, da hun i 1972 blev gift med en amerikansk statsborger. I slutningen af 1990'erne vendte hun tilbage til Thailand efter en skilsmisse.

Selvom hun aldrig formelt har fået sin titel tilbage, bliver hun anset som royal i det thailandske samfund.

Fastholder sin ret til at gå ind i politik

Få timer inden kongens udmelding har prinsesse Ubolratana selv været ude og forsvare sin beslutning om at stille op som premierminister.

På sociale medier forklarer hun ifølge BBC, at det er hendes ret som borger i landet at tage imod nomineringen fra Thai Raska Chart.

Ubolratana Rajak bryder med traditionerne, når hun vil være Thailands premierminister.
Ubolratana Rajak bryder med traditionerne, når hun vil være Thailands premierminister. Foto: Bobby Yip / Ritzau Scanpix

Partiet kalder i nomineringen prinsessen for en "veluddannet og dygtig person", der vil egne sig godt til rollen som premierminister.

Valget i marts er det første valg i Thailand, siden et kup i 2014 afsatte den demokratisk valgte regering.

Kuppet blev anført af militærjuntaens leder, Prayut Chan-o-cha, der efterfølgende udnævnte sig selv som landets premierminister.

Thai Raska Chart er loyal over for den tidligere afsatte premierminister, Thaksin Shinawatra.